Каква пенсия ще получава Меркел

Каква пенсия ще получава Меркел Снимка: https://pixabay.com/

Меркел оглавява германското правителство от 2005 г. След края на мандата си през 2021 г. тя ще подаде оставка и вече няма да заема политически постове

След пенсионирането си германският канцлер Ангела Меркел ще получава пенсия от около 15 000 евро. Това съобщава Focus, позовавайки се на изчисленията на Германския съюз на данъкоплатците.

Както обяснява изданието, тази сума се дължи на дългия престой на Меркел в Бундестага и срока на нейната служба като федерален министър и канцлер.


Меркел е канцлер от 2005 г. Според резултатите от изборите, проведени през 2017 г., тя беше преизбрана за четвърти път и през 2018 г. обяви, че няма намерение да се кандидатира за нов мандат след изтичането на сегашния. Политикът ще подаде оставка след парламентарните избори, които ще се проведат в Германия през септември. Меркел отбеляза също, че няма да кандидатства за никакви политически постове.

Освен като канцлер, Меркел бе федерален министър по въпросите на жените и младежта (1991-1994) и федерален министър на околната среда (1994-1998).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: