Климатичните промени - тревожен сигнал за човечеството

Климатичните промени - тревожен сигнал за човечеството Снимка: pixabay.com

Междуправителствена група екперти климатолози към ООН публикува новия си доклад, който предупреждава, че много от климатичните промени са необратими.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи доклада като „сигнал за тревога” и призова държавните литери към съвместна борба с глобалното затопляне, за да се предотврати климатичната катастрофа.

Според учените, ситуацията се влошава по-бързо от очакваното. Прогнозите им са, че към 2040 г. температурата може да се повиши с 1.5°С градус, към 2060 – с 2°С, и към 2100 – с 2.7°С.

Всеки пореден половин грдус ще доведе до по-чести и по-интензивни екстремни температури и суша. А увеличение на температурите с 2°С означава критичен праг за селското стопанство и за човешкото здраве, предупреждават експертите. Важно е да се подчертае, че серията от невероятно екстремни климатични явления като пожарите, които се вихрят в много страни по света, са само началото на сериозните последствия от климатичните промени.  И ако не се намали решително въздействието на човешката дейност върху природата, в бъдеще ни очакват още по-екстремни климатични явления.

През 2015 г. ООН прие т.нар. Парижко споразумение за климата, което постави за цел намаляването на парниковите газове и ограничаване на повишаването на температурата до 2100 г. с максимум до 2 градуса.

Но както посочва изпълнителният директор на Програмата на ООН за околната среда, Ингер Андерсен, „Експертите вече 30 години ни говорят за опасностите от глобалното затопляне. Светът слуша, но не чува. Светът чува, но не действа достатъчно решително. И в резултат на това климатичните промени се превърнаха в проблем тук и сега. Никой не е в безопасност и положението се влошава все по-бързо”.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: