Писмо с три куршума до папата, убийство на свещеник във Франция

Писмо с три куршума до папата, убийство на свещеник във Франция Снимка: wionews.com

Писмото е открито и иззето в отдел за сотриране на пощата близо до Милано, съобщи италианската полиция.

Пликът съдържа и съобщение, свързано с последния случай на финансовите операции на Ватикана. Изпратен е от Франция. Сигналът са подали пощенски служители от Пескиера Боромео, градчето, в чиято пощенска служба е открито писмото.

Пред Ройтерс от полицията са заявили, че адресът е примитивно написан с химикалка и едва се чете, но все пак е ясен - „Папата, Ватикана, площад Св. Петър”. Засега няма коментар от говорителя на Ватикана още не е направил изявление.

Според вестник "CorrieredellaSera" писмото съдържа три куршума, калибър 9 милиметра и съобщение, свързано с финансови операции на Ватикана, по които преди няколко дни започна съдебен процес срещу няколко души и кардинал Анджело Бечу, когото папа Франциск освободи от поста му във Ватикана. 

Агенция Adnkronos потвърди съдържанието на писмото и описанието му, като междувременно съобщи за ново убийство на католически свещеник в западна Франция. Тялото на жертвата е открито от полицията след самопризнание на нападателя, който се е предал сам. 

Според уебсайта на Le Figaro, той е четиридесетгодишен католик, руандиец, приютен в енория Montfortian, към която е принадлежал и убития свещеник.

Арестуваният не е непознат за полицията. Той беше единственият заподозрян за палежа на катедралата в Нант на 26 юли 2020 г. Тогава редица френски медии застанаха в негова защита, твърдейки, че „човекът живее там от години, той е доброволец, познат и ценѐн, натоварен да се грижи за катедралата”, а прокурорът по делото му обясни случилото се с „психологически проблеми”.

Руандиецът е кандидатствал за статут на бежанец, но заявлението му е било отхвърлено и през 2019 е издадена заповед за депортирането му. Може би това е причината да търси убежище в църкви. 

Разследването отново върви по следата на псипическото разстройство, съобщава Le Figaro.

„Във Франция можете да живеете незаконно, да подпалите катедралата в Нант, без да ви депортират и отново да извършите престъпление, като убиете свещеник” написа в Туитър Марин Льо Пен и посочи, че това е поредният провал на държавата и на министъра на вътрешните работи. 

Реакцията на вътрешното министерство не закъсня: 

„Този ​​чужденец не може да бъде депортиран въпреки, че е арестуван. Достатъчно е да бъде под съдебен надзор“. Самият министър на вътрешните работи Жерарлд Дерманен коментира само, че Марин Льо Пен би трябвало да изрази съпричасността си към загубата на католическата общност, тъй като не познава фактите. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: