Главнокомандващият на НАТО изисква съгласуване на план за действие в случай на втора пандемична вълна

Главнокомандващият на НАТО изисква съгласуване на план за действие в случай на втора пандемична вълна Снимка: pixabay

НАТО форсира реализацията на плана на алианса за действия в случай на втора пандемична вълна от коронавирус в Европа. Според Der Spiegel не по-късно от две седмици членовете на съюза трябва да посочат своя принос към пакета от мерки.

Според Der Spiegel на 23 юни върховният главнокомандващ на обединените сили в Европа е изпратил писма до всички страни -участнички.

В тях генерал Тод Д. Уолтърс е обяснил, че до 10 юли всички партньори трябва да приемат на военно ниво оперативен план, който вече е одобрен на политическо ниво, се казва в публикацията.

Дипломатите от НАТО поясниха, че планът за действие в случай на втора вълна от епидемията трябва да бъде готов до средата на юли. За алианса, на който му трябва много време за постигане на съгласие за решения между 30 държави-партньори, това е рекорден срок.

Според дипломати този темп показва колко сериозно се приема в централата на НАТО опасността от втора вълна на епидемията и възможните последици за членовете на НАТО.

Според плана за действие се предвижда да се предоставят на страните от НАТО оборудване за реанимационни единици, устройства за белодробна вентилация и защитни маски. Предвиден е и антикризисен фонд за превоз на техника и пациенти с COVID-19.

Според Der Spiegel Германия вече се е съгласила да участва. В момента Министерството на отбраната проверява какви военни възможности и оборудване може да осигури Бундесверът за оперативния план.

През последните седмици генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг многократно е обръщал внимание на страните членки на алианса към факта, че коронакризата засяга и НАТО.

Той е наблюдавал със загриженост как благодарение на бързо организираното транспортиране на помощи, например в Италия, Русия и Китай създадоха впечатлението, че НАТО не е в състояние да помогне на страните членки. Затова той нарече оперативния план лакмусов тест за надеждността на съюза, пише Der Spiegel.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: