Колко заработват космонавтите в Русия и САЩ

Колко заработват космонавтите в Русия и САЩ Снимка: Роскосмос

В Русия, като се вземат предвид всички облекчения и надбавки, космонавтът може да получи прилична сума. Но НАСА ще плати три пъти повече за същата позиция.

Много деца мечтаят да станат космонавти. В зората на космическата ера това беше една от най-опасните професии, но космическите пионери бяха известни и всички ги познаваха и по лице, и поименно. В СССР космонавтите получаваха подходящо за длъжността възнаграждение: около 2-3 пъти повече от средната заплата за страната, пише интернет порталът „Популярна механика“.

Днес ситуацията в Русия е коренно различна. Според документите заплатата на космонавтите зависи от редица фактори. Кандидатът за космонавт, например, получава почти 61 000 рубли (около $836 ), а действащ космонавт - 64 000 рубли (около $877). Ако космонавтът вече е бил в Космоса към заплатата му се добавят 8,7 хиляди рубли (около 119 щатски долара) и еднократно му се изплаща премия в размер на малко повече от половината от заплатата.

Заплатата на космонавтите зависи от изпълнението на задълженията и стажа. За първия пункт могат да получат 25% надбавки, а за втория — от 10% до 40%. Според съветника на ръководителя на Центъра за подготовка на космонавти Сергей Залетин, след всички надбавки и премии заплата на руските космонавти е около 170 хиляди рубли (около $2 331)  на месец, а след няколко полета в Космоса може да се увеличи до 300 хиляди рубли (около $4 113).

Но дори тази цифра е далеч от размера на доходите на астронавтите на НАСА. Ако отидете да работите като астронавт в НАСА като цивилен гражданин, заплащането на труда ви ще бъде средно $5 500 на месец. След десет години работа заплатата може да се удвои. Ако обаче постъпите в НАСА като военен, ще можете да получавате $ 13 000 на месец. Също така, докато сте на военна служба, няма да плащате данък върху доходите, поради което вашата "нетна" заплата ще бъде по-висока от тази на цивилните.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: