Европа се готви за глобална катастрофа

Европа се готви за глобална катастрофа

Новите изисквания идват в резултат на опустошителните наводнения в Германия и Белгия, които нанесоха множество поражения

Европейската комисия разработи насоки за бизнеса в целия ЕС да започне да тества нови проекти за пътната и енергийната инфраструктура, за да се подготви за евентуална глобална катастрофа. Само ако съоръженията отговарят на изискванията за безопасност в условията на изменение на климата, страните ще могат да получат допълнителна финансова подкрепа за тях, съобщава Reuters.  

Експертите описаха точно какви изисквания трябва да спазват предприятията и какво оборудване да използват за борба с последиците от изменението на климата. При подходящо екологично ниво и устойчивост в условията на екстремни природни явления предприятията ще могат да получават средства от специалния фонд на ЕС в размер на 17,5 млрд. евро (20,8 млрд. долара).  

Компаниите ще трябва да вземат предвид възможните рискове, свързани с изменението на климата в бъдеще. Строителите на пътища, железопътни линии и електроцентрали ще трябва да гарантират, че проектите са надеждни при наводнения и опустошителни суши. Ако бъдат идентифицирани „слаби места“, те ще трябва да коригират изграждането на пътища, мостове и енергийни предприятия. 

Съгласно изискванията на ЕС компаниите ще трябва да изчислят също емисиите на парникови газове по проект, който ще бъде стартиран, за да се провери неговата приемливост и съответствие с климатичните цели за нулеви въглеродни емисии до 2050 г. 

Препоръките за разработчици на стратегически важна инфраструктура бяха приети на фона на катастрофалните наводнения, които засегнаха Северозападна Европа през юли. Членовете на комисията на ЕС подчертаха, че дори най-богатите държави не са готови за глобалното затопляне и последствията от него. Проливните дъждове и лошото време доведоха до огромни икономически загуби поради нарушаване на световните търговски вериги за доставки. Екстремните наводнения в Германия и Белгия причиниха стотици смъртни случаи и сериозни наранявания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: