НАСА подготвя първата мисия до „ледената" луна на Юпитер - Европа

НАСА подготвя първата мисия до „ледената" луна на Юпитер - Европа Снимка: NASA

Мисията на сондата ще струва 178 милиона долара

Компанията на Илон Мъск SpaceX получи договор за изстрелване на сонда на НАСА към ледения спътник на Юпитер, Европа. Учените искат да разберат дали там има условия за живот, съобщава Ройтерс.

Първата мисия към Европа трябва да бъде изстреляна през октомври 2024 г. с ракета Falcon Heavy от Космическия център „Кенеди" във Флорида. Общата стойност на договора ще бъде приблизително 178 милиона долара.

Сондата трябва да проведе подробно изследване на покрития с лед спътник на Юпитер, който е с по-малък размер от Луната и е основната цел на космическата програма за търсене на живот в Слънчевата система.

Огъването на магнитното поле на Европа, потвърдено от  НАСА през 1997 г., вероятно е причинено от гейзери. Това кара учените да спекулират още през 2018 г. за съществуването на океан под повърхността на тази луна.

Задачите на мисията включват създаване на изображения на повърхността на Европа с висока разделителна способност, определяне на нейния състав, търсене на признаци на геоложка активност, измерване на дебелината на ледената обвивка и определяне на дълбочината и солеността на океана.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: