Машини за копаене на биткойни са обезвредени от полицията в Малайзия

Машини за копаене на биткойни са обезвредени от полицията в Малайзия Снимка: pcmag.com

Добивът на биткойни, популярен и като копаене на електронната валута, поглъща много енергия

По тази причина „миньорите” на биткойни често прибягват до „изобретателни” решения и захранват процеса с незаконно включване в електрическата мрежа, или по-просто казано – с кражба на електроенергия

В глобален мащаб това доведе до остър недостиг на електричество и съответно - до много стриктно наблюдаване на разхода на електроенергия и възможното ѝ преразпределение по незаконен път. 

Китай и Иран например напълно спряха копаенето на криптовалута заради остър недостиг на електроенергия през летния сезон. В Китай мярката е предприета за три години. В Иран засега краят ѝ е обявен за 22 сепември, въпреки че според властите 85% от производството на електронна валута в страната е нерегламентирано и вероятно вече се провеждат съответните разследвания. Така че след глобалното разпространение на криптовалутата и постигнатите високи стойности сега е ред на законовите санкции срещу нелегалното ѝ производство.

Както съобщава CNBC, властите в Малайзия също са прибегнали до съответните действия. След сигнали на местното енергийно дружество Sarawak Energy на остров Борнео, полицията в щата Сарауак е предприела скрити проверки и е установила мащабна кражба на електроенергия. В резултат на това в периода от февруари до април тази година са проведени шест полицейски акции, при които са конфискувани 1069 биткойн платформи за копаене на криптовалута на стойност близо $ 1,25 млн. 

Преди да бъдат заловени, „миньорите” на криптовалута са успели да изгорят количество електроенергия, достатъчна да захрани три големи жилищни сгради. Осем души са арестувани, а шестима са обвинени в кражба на електроенергия. Те ще излежат осем месеца в затвора и ще бъдат глобени с по $ 1900. 

Успешната полицейска акция обаче задръсти местната полиция с криптоплатформи. Все пак беше намерено „иновативно” решение: за да се отърват от устройствата, пазителите на реда решили да не ги продават – въпреки високата им стойност - а да ги унищожат публично, като ги разтрошат с валяк – зрелищно и поучително решение. Така пред очите на обществото апаратура на стойност над един милион долара се е превърнала в електронни отломки.

Устройствата за копаене на биткойни извършват сложни изчисления и в замяна се получава криптовалутата - процес, който консумира големи количества енергия.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: