Европейската централна банка започва тестове на цифрово евро

Европейската централна банка започва тестове на цифрово евро

Федералният резерв на САЩ също проучва възможността да създаде цифров долар

За началото на тестването на европейската цифрова валута съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ). Стартът на проекта е даден на 14 юли, а продължителността му е 24 месеца, през което време трябва да бъдат решени ключови въпроси по създаването и разпространението на европейската цифрова валута

Банката подчертава, че цифровото евро само ще допълва наличните пари и няма да ги замени изцяло. Това ще бъде пълна електронна версия на еврото, която няма да има нищо общо с наличните пари, нито с криптовалутите. 

Това ще позволи да се избегне зависимостта от цифровите платежни системи, които се контролират извън пределите на Европейския съюз, а именно от Visa, Mastercard, поради което „могат да се подкопаят финансовата стабилност и суверенитет”, коментират от ЕЦБ.

Експерти на ЕЦБ и централните банки на страните членки на еврозоната са поставили редица изисквания съм цифровата валута, които включват достъпност, надеждност, безопасност, ефективност и конфиденциалност.

Цифровата инфраструктура на тази валута ще бъде екологично чиста. По предварителни оценки енергията, изразходвана за изпълнение на десетки хиляди транзакции в секунда, е нищожна в сравнение с потреблението на електричество от криптоактиви, като биткойните. 

В създаването на цифровото евро активно ще бъдат ангажирани европейските институти и учреждения, граждани, а също и платежната индустрия. 

Разработката и внедряването на национални цифрови валути през последните години става все по-разпространено. Първи в тази сфера е Китай, който пусна пилотно цифров юан през октомври 2020 г. Федералният резерв на САЩ проучва възможността да създаде цифров долар. Русия предвижда през януари следващата година да започнат тестовете на цифрова рубла, в които проби ще се включат 12 банки.

Бумът на цифровите пари напоследък е свързан с активното разпространение на криптовалутите като биткойн и ethereum. Тъй като са анонимни, те затрудняват работата на държавните финансови регулатори, защото с тяхна помощ недобросъвестни граждани могат да перат престъпни доходи. Освен това биткойнът и другите частни криптовалути са много по-волатилни, отколкото традиционните аналози. Например курсът на биткойна може да влияе дори на туитите на Илон Мъск, коментират експерти.

Въпреки всичко това от техническа гледна точка криптовалутите представляват сами по себе си интересен иновативен инструмент, смятат банкерите. Като отчитат нарастващото им търсене, желанието на различни държави да създадат свои национални цифрови валути е оправдано. 

А доколко е реализуема тази идея на фона на неравномерната цифровизация на страни и региони – времето ще покаже, коментират финансови експерти. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: