Първата политическа сила ИТН няма да води преговори за нов кабинет

Първата политическа сила ИТН няма да води преговори за нов кабинет

Няма се да водят разговори за постове и министерски кресла, няма да се влиза в скрити или нескрити политически договорки. Това заяви на пресконфенция представителят на „Има такъв народ” Филип Станев. Това е безумно от наша гледна точка, заяви тай, като припомни как в предишното Народно събрание са заваляли предложения за подкрепа към тях, без да имат изобщо връчен мандат.  

Новият проектокабинет на „Има такъв народ” ще бъде представен, „когато му дойде времето”, увери Тошко Йорданов. От думите му стана ясно, че има идеи за нов премиер, които вече се обсъждат. „Ние нямаме коалиционни партньори и няма с кого да обсъждаме кабинета, който е наша отговорност”, категоричен беше той.  

Ние отново ще представим наш проект за кабинет, който, ако бъде подкрепен, ще влезе в длъжност. Ако не бъде подкрепен, по-логично е да има предсрочни избори”, каза още Йорданов и допълни, че отговорността за подкрепата ще е на „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!”. От думите на представителите на партията стана ясно, че няма да бъде търсена подкрепата от страна на ГЕРБ, БСП и ДПС. 

Не стана ясно точно кои министри от проектоправителството ще бъдат сменени, нито кога и къде ще бъде обявен ревизираният проект на кабинет. Със сигурност обаче екоминистерство ще има, не е уточнено все още кой ще го поеме.

Най-реформаторският и най-българският кабинет, най-бързо работещият. Кабинет с ДНК на бъдещето.” Така номинираният за премиер в проектокабинета на ИТН, а впоследствие оттеглен като предложение, Николай Василев описа как би изглеждало правителството, ако идеята за него беше подкрепена. „Имаше критики към мен, че не съм ново лице. Но пък ако всички бяха непознати, щяха да кажат, че няма никой с управленски опит. Другата критика, че съм бил от НДСВ - не ме обижда и не се разграничавам от това си минало, а се гордея, че съм бил част от поколението държавници, което вкара България в НАТО и ЕС”, изтъкна Николай Василев.  

Народното събрание ще бъде свикано на 21 юли от 9 ч. по възможно най-бързия начин. Има ясен конституционен модел и ние ще вървим по него, заяви президентът Румен Радев. „Първо трябва да се сформират парламентарните групи, след това да поканим всички представители на ПГ на консултации, след това да връча първия мандат, такъв е редът и аз няма да го бавя", добави Радев. 

Президентът отбеляза, че очаква от политиците да продължат демонтажа на порочния управленски модел и да намерят изход от икономическата криза, несправедливостта и бедността. „Днес е българската политическа жътва, очакваме политиците да са на висотата на очакванията на хората”, отбеляза още президентът. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: