Повече от 2500 ученици ще почиват безплатно по програмата „Отново заедно“

Повече от 2500 ученици ще почиват безплатно по програмата „Отново заедно“

Първият етап от кандидатстването по програмата продължава до 31 юли

Правителството одобри близо 1 000 000 лева за националната програма „Отново заедно“, съобщават от Министерството на образованието и науката. От програмата ще се възползват 2577 ученици, а 274 учители или други педагогически специалисти ще ги придружават. Това са заявките, одобрени от МОН до 30 юни тази година. 

Целта на програмата е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците и да преодолее изоставането в социализацията им заради неприсъственото обучение през последните две учебни години, напомнят от просветното министерство. 

Средствата се разпределят между 103 училища – 95 общински и 8 държавни. Те представляват 70% от заявената от училищата обща сума на базата на подадените формуляри. Останалите 30% ще се изплатят, когато в МОН се представи по електронен път сключеният договор с туроператор. Финансирането ще се отпуска по бюджетите на общините, а парите ще стигнат до училищата още следващата седмица.  

За всеки участник в пътуването е осигурен шестдневен туристически пакет на стойност 500 лв. Офертата включва настаняване с 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности.    

Първият етап от кандидатстването по „Отново заедно“ продължава до 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият за програмата бюджет от 15 млн. лв. не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново с до общо 165 участници до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит. 
  
 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: