Швейцария и Саудитска Арабия планират борсово сътрудничество

Швейцария и Саудитска Арабия планират борсово сътрудничество Снимка: swissinfo.ch

Фондовите борси на двете страни подписаха меморандум за бъдещо сътрудничество

Срещата на високо равнище между двете делегации в Цюрих завърши в понеделник с подписването на документ за разбирателство между борсите SIX и Tadawul. Делегациите бяха водени от швейцарския финансов министър Уели Маурер и неговия колега от Саудитска Арабия Мохамед Ал Джадаан, съобщава swissinfo.ch.

Двете страни обсъдиха въпроси като цифровизацията на устойчиви финансови услуги, взаимния достъп до пазарите и управлението на държавния дълг, се казва в изявление на швейцарското Министерство на финансите.

Провели са се и разговори между саудитски служители и представители на швейцарски банки и застрахователни компании. Делегациите са посетили и финтех компании в региона на Цюрих.

Това е третият „финансов диалог” между двете страни след предишните срещи през 2018 и 2019 г.

Саудитска Арабия е един от най-важните търговски партньори на Швейцария в Близкия изток, с обем на търговия от около $ 2,5 млрд. В държавата от Персийския залив работят над 100 швейцарски фирми.

Междувременно швейцарски неправителствени организации и леви партии протестират срещу това финансово сътрудничество и продължават да обвиняват саудитския режим в нарушения на човешките права.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: