Le Temps: Макрон започва да преследва неимунизираните във Франция

Le Temps: Макрон започва да преследва неимунизираните във Франция Снимка: nytimes.com

От началото на август неваксинираните против COVID-19 няма да имат достъп до много обществени места и превозни средства

В понеделник вечерта, два дни преди Националния празник на Републиката на 14 юли, френският президент обяви връщането на извънредното положение и всеобща мобилизация за ваксиниране. Обект на мерките ще бъдат неимунизираните лица, които скоро ще станат „изгнаници" на много обществени места, пише журналистът от швейцарския вестник Le Temps Ришар Верли.

Нека си спомним принципа „Ние водим война срещу вируса, този невидим враг", който Еманюел Макрон предложи през март 2020 г., в навечерието на първата карантина. Този път става въпрос за още една война, която френският президент реши да започне, без да използва този термин, като възобнови от вторник (13 юли) извънредното положение, отменено от 1 юни: това е война срещу неваксинираните, които от началото на август вече няма да имат достъп до много обществени места и превозни средства, посочва авторът на статията.

На извънредна сесия, насрочена за 21 юли, парламентът ще обсъди законопроект, който изисква използването на санитарен пропуск, достъпен на хартиен носител или чрез френското приложение Tous anti Covid, който ще бъде задължителен за достъп до ресторанти, кафенета, обществени места, влакове или самолети, като в същото време неимунизираните граждани на чужди държави, класифицирани в рискови групи, ще бъдат подложени на „принудителна изолация".

Конкретен въпрос за влизащите от Европейския съюз и Шенгенската зона, включително Швейцария, не е повдиган, но на практика френското правителство в продължение на няколко дни възпрепятства пътуванията на своите граждани в Испания и Португалия, две страни, засегнати повече от средните показатели за ЕС, се казва в статията.

В бъдещия законодателен текст се предлага да бъде внесено още едно сериозно изменение: задължителна ваксинация за персонала на медицинските заведения както на лекуващия персонал, така и на специалистите по обгрижване на болни, и за немедицинския персонал, който контактува с уязвими хора, пише Le Temps.

„От 15 септември ще започнат проверки и ще се налагат санкции", заяви френският президент. Освен това той спомена за вероятността от всеобща задължителна ваксинация в бъдеще: „Когато науката ни предлага средства за защита, ние сме длъжни да ги използваме, аргументира се Еманюел Макрон. - Трябва да преминем към ваксиниране на всички французи. [...] Трябва да си зададем въпроса за задължителната ваксинация."

Това е предпочитаният избор в сравнение с друго решение, което се разглежда в момент, когато се наблюдава бързо нарастване на инфекциите, свързани с делта-варианта: пълна или частична повторна карантина в най-заразените територии. Само два департамента на Франция - Гваделупа и Реюнион, ще бъдат подложени на ограничителни мерки през тази седмица с въвеждане на вечерен час.

„Нищо подобно не се въвежда за други региони, въпреки че решението за ограничаване на движението по една или друга територия би могло да се приеме много по-лесно с връщането на извънредно положение, когато някои департаменти, като например Източните Пиренеи, вече възстановиха задължителното носене на маски на открито (от началото на юли положителните резултати на тестовете за коронавируса са се увеличили пет пъти)", разсъждава журналистът.

„Показателен момент, който също има за цел да окаже още по-голям натиск върху съпротивляващите се да се ваксинират: PCR тестовете, които досега бяха безплатни във Франция за всички здравноосигурени лица, от началото на учебната година ще станат платени. В същото време ще бъде стартирана кампания за реваксинация за тези, които са получили първата ваксина в началото на годината. Малко преди 14 юли главнокомандващият Макрон представи план за епидемиологична и политическа битка", обобщава Ришар Верли.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: