Облекчаване на ограниченията за пътуване в ЕС предлага ЕК

Облекчаване на ограниченията за пътуване в ЕС предлага ЕК Снимка: pikist.com

Европейската комисия предлага страните членки да облекчат ограниченията за маловажните пътувания в ЕС, като вземат предвид напредъка на ваксинационните кампании и развитието на епидемиологичната обстановка в глобален мащаб, предаде БНР.

Комисията предлага да се разреши влизането в Общността на тези пътувания не само за пътници, които идват от страни, където здравната обстановка е добра, но и за всички, които са имунизирани с ваксина, получила зелена светлина в ЕС.

Тъй като мутациите създават нови опасности, Комисията предлага нов механизъм за неотложно спиране, който да се координира на общностно ниво и ще ограничи риска такива щамове да влизат в ЕС. Това ще даде възможност на страните членки да действат бързо и временно да ограничават до стриктния минимум пътуванията от засегнатите страни за времето, което е необходимо за задействането на съответните санитарни мерки.

Време е за съживяване на туристическата индустрия и за възстановяване на трансграничните приятелства, но безопасно. Предлагаме да приветстваме отново ваксинирани посетители и тези от страни с добро здравословно състояние. Но ако се появят варианти, трябва да действаме бързо: предлагаме европейски механизъм на „спешна спирачка", обяви Фон дер Лайен в публикация в Туитър.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: