Няма починали с коронавирусна инфекция за денонощието

Няма починали с коронавирусна инфекция за денонощието

Актуална информация за епидемичната обстановка на 12 юли 2021 г.

Данните за България 

16 са новите случаи на заразени с коронавирус в България за изминалото денонощие, сочат обновените данни на Единния информационен портал. Положителни са по-малко от половин процент от направените 5989 теста.  

826 са хоспитализираните със заболяването, 104 от тях се лекуват в интензивни отделения. Активните случаи са 8006 

За денонощието не е регистриран нито един починал от инфекцията, един е обявен за излекуван. 

Най-много нови случаи на коронавирус през последното денонощие са били регистрирани в София-град (7), следвана от Стара Загора (3).  

Ваксинираните през вчерашния ден са 2095 души, а общо поставените дози са над 1 млн. и 852 хиляди. Общият брой лица със завършен ваксинационен цикъл е 848 792. 

Общо 1345 души са се ваксинирали срещу COVID-19 през уикенда в седемте изнесени пункта в София, организирани от Столичната община и РЗИ. 

По света 

Европейската комисия е поискала от Малта обяснения заради въвеждането на ограничение в страната да бъдат допускани само пътници, ваксинирани срещу COVID-19. Това съобщи говорител на комисията. По неговите думи мярка като одобрената от малтийските власти може да доведе до дискриминация. Удостоверението за ваксиниране не може да бъде предварително условие за пътуване, добави той. Властите в Малта предвиждат новите ограничения да влязат в сила от сряда, 14 юли. Досега страната прилагаше ограничението само за пристигащи от Великобритания, но властите се опасяват, че нарастването на новите случаи на заболяване в страната се обяснява с притока на неваксинирани туристи. В Малта 79 на сто от пълнолетните са ваксинирани изцяло.  

Турция намали до 16 години възрастта, при която гражданите в страната може да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Тийнейджърите вече могат да се регистрират в електронната система за записване за ваксинация. 57,8 милиона души вече са ваксинирани против COVID-19 в страната. 37,7 милиона души са с поставена първа доза ваксина, а 17,1 милиона са с две дози. В страната наскоро започна имунизацията с трета доза ваксина. По данни на Министерството на здравеопазването на Турция 61 процента от гражданите на възраст над 18 години са с поставена първа доза, а 27 процента са ваксинирани с две дози. В страната се прилагат китайската ваксина Sinovac, руската „Спутник V" и препарата на Pfizer/Biontech. 

Гръцкото правителство да увеличи усилията за насърчаване на ваксинацията на фона на растяща тревога за възможните последици за туризма. Въпреки че темпът на ваксинация се ускори през миналата седмица, проучване на „Пулс" за телевизия Скай показа, че 40 процента от неваксинираните нямат намерение да го направят. 
Правителството търси корените на тази съпротива, опитвайки се да ангажира местните власти и дори църквата в увеличаването на процента на ваксинирани. Показателен пример е фактът, че в едно от селата само 5 процента от жителите са били обхванати от ваксинационната програма, защото местният свещеник бил против ваксините. Засега е взето решение за задължителна ваксинация на работещите в домове за грижи за възрастни хора и хора с увреждания и предстои да бъде решено дали за здравните работници ще бъдат приложени същите правила сега или на по-късен етап. Тече дебат дали задължителната ваксинация да обхване и други професионални категории, като учителите и военните, тъй като подобна мярка все още не е приложена в никоя друга държава.  

От днес гражданите на Република Северна Македония ще могат да се ваксинират против COVID-19, без да записват час за ваксинация, а в над сто населени места в общините в цялата страна започва ваксинация на място, съобщава БТА. Гражданите ще могат да получат първа доза ваксина без предварително насрочен час в специални пунктове в поликлиниките, здравните служби и болниците, както и в съществуващите вече специални ваксинационни пунктове, само срещу документ за самоличност. Ваксинацията с втора доза обаче ще може да се прави само с предварително записване. 

Президентът на Куба Мигел Диас-Канел определи като „светлина в края на тунела в дългата надпревара срещу коронавируса" одобряването на местна ваксина срещу COVID-19 за употреба в страната. Кубинската разработка на медикамент срещу коронавируса Abdala показа ефективност от 92,28% в третата фаза на изпитване, съобщи държавният Център за контрол на лекарствата и медицинската апаратура. Куба има значителен опит в разработването на ваксини, но засега резултатите от тестовете на Abdala не са получили независима оценка. Ваксината се базира на използването на преработени протеини от патогена. За пълна защита се прилагат три дози. В страната се работи и по други ваксини срещу COVID-19, съобщава БТА. В същото време хиляди излязоха по улиците в цялата страна, протестирайки срещу недостига на храна и лекарства, високите цени и управлението на правителството. 

Считано от днес, 12 юли, формулярът за локация на пътници няма да бъде приеман на хартиен носител при влизане на територията на Ирландия, като става задължително електронното му попълване, съобщават от ситуационния център към МВнР. При завършване на онлайн формата на всеки пътуващ ще бъде издадена електронна разписка, която той ще трябва да покаже при качване на самолет или ферибот до Ирландия. Цифровият сертификат ще бъде доказателство (в цифров или хартиен формат), чрез което пътуващият показва дали е ваксиниран срещу COVID-19; че има отрицателен резултат от тест за COVID-19 или се е възстановил от заболяването през последните шест месеца. Лица, които са били ваксинирани в Ирландия, ще получат DCC от Ирландия, като сертификатът ще съдържа защитен QR код за проверка.  

Над половината жители на Русия (57 на сто) не се страхуват да се заразят с коронавируса, сочат данни от последната анкета на центъра „Левада", осъществена в 137 селища из федерацията. 54% от хората в страната не смятат да се ваксинират срещу COVID, докато желаещите са 25 на сто. Най-много са имунизираните сред хората над 55 години - четвърт от тях вече са си сложили ваксина. Най-малко са те сред младежта от 18 до 24 г. - само 11 на сто. Нежеланието за ваксина е изразено най-силно в групата от 25 до 39 г. - почти две трети от запитаните не смятат да се явят за инжекция. Данните показват и друга интересна тенденция: сред хората с положителна нагласа към днешния президент на Русия 22 на сто вече са се ваксинирали и 31 се канят да го направят. Сред тези, които не го одобряват, едва 14% са с поставена ваксина и още толкова планират да ги последват. „Тук нещата не опират вече до медицина, а тъкмо до политика. Внезапна политическа метастаза на един сякаш абсолютно далечен от политиката проблем. Начин на мислене, наподобяващ известния лаф: напук на мама ще ям сладолед, ще се разболея и ще умра. И като цяло не се знае как властите смятат да се справят със ситуацията. Ако изобщо се канят да действат", коментират от центъра. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: