Куентин Тарантино е за свободния достъп до киното

Куентин Тарантино е за свободния достъп до киното Снимка: highsnobiety.com

Миналата седмица режисьорът Куентин Тарантино прикани хората да не плащат за стрийминг услуги

В разговор пред Pcast Cinema Podcast Тарантино определи YouTube за една от най-добрите платформи, „която учи хората да гледат филми”, и заяви: „Бих искал хората по-скоро да гледат филми безплатно в YouTube, отколкото да дадат дори една стотинка на Amazon или Apple.“

Екстравагантният създател на „Убий Бил” (Kill Bill) и „Имало едно време в Холивуд” (Once Upon a Time… In Hollywood) продължи: „Те не се нуждаят от вашите пари. Така че бих предпочел да подкрепите тези наистина особено ангажирани с киното филмови канали в YouTube, които предлагат своите материали безплатно, просто от любов към седмото изкуство.”

Дискусията в Pcast Cinema Podcast се фокусира върху по-старите филми в публичното пространство с изтекли авторски права. Тарантино се съгласи, че гледането и сантиментите към по-старите филми „поддържат живота им“. Той смята, че на собствениците на правата очевидно „не им пука” за тези ленти, така че много канали в YouTube показват филмова класика, предоставяйки я свободно на обществото.

Amazon и Apple са сред най-високо оценяваните компании в света, с пазарна капитализация съответно от $ 1,86 трилиона и $ 2,41 трилиона.

Тарантино похвали YouTube канала Pizza Flix като пример за кинопроект, на който се възхищава. Известният филмов режисьор подчерта специално общественото значение на образователната роля на YouTube, чиито канали и филмови програми създават съвременната кинокултура на зрителската аудитория и още повече – правят го безплатно.

 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: