Германска компания ще прави електрически автомобили в България

Германска компания ще прави електрически автомобили в България Снимка: mi.government.bg

Планира се изграждане на последно поколение автомобилен завод, чието проектиране вече е започнало, а самото строителство ще бъде осъществено още до края на следващата година

Много съм горд, че една немска компания от бъдещето за електрически автомобили, която вече произвежда, ще направи основното си производство в България. 

Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков, който днес с представители на германския производител на електрически автомобили Next.e.GO Mobile SE подписаха документи, с които се финализира процедурата за започване на инвестиционния проект на компанията в България. Това съобщиха от прессцентъра на Министерство на икономиката.

Цялата алуминиева конструкция, кабелите и софтуерът ще бъдат произведени у нас. „В България има нужда от такива инвестиции с висока добавена стойност, експортно ориентирани компании, с идеята да растат и да превърнат страната в хъб за електрически автомобили“, допълни министърът.

 Германската компания ще направи инвестиция и ще изгради в Ловеч първия по рода си завод за електрически автомобили в страната. Министърът на икономиката Кирил Петков и представители на фирмата показаха и тестваха колите пред медии.

Очакваната инвестиция на компанията, която ще оперира в България, Некст.е.ГО България АД, ще е в размер на над 280 милиона лева и капацитет за производство над 30 000 електроавтомобила годишно. Проектът ще се реализира на част от площадката на завод „Балкан АД в Ловеч, където в миналото са произвеждани едни от първите автомобили, велосипеди, мотоциклети и самолети в България.

Планира се изграждане на последно поколение автомобилен завод, създаден с помощта на технологиите на Next.e.GO Mobile SE и Рейнско-Вестфалски технически университет Аахен, като проектирането на практика вече е започнало, а самото строителство ще бъде осъществено за рекордно кратки срокове, още до края на следващата година.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: