Как електрическите автомобили приближават екологичната катастрофа

Как електрическите автомобили приближават екологичната катастрофа Снимка: Green Car Reports

На мястото на емисиите от въглероден диоксид се задават по-сериозни проблеми

Според научно изследване електротранспортът няма да може да се развива, докато не бъде решен проблемът с рециклирането на акумулаторните батерии, съобщава сайтът popmech.ru.

Електрификацията на транспорта се превърна в основна грижа за всички производители на автомобили. Но произвеждането на все повече електрически автомобили предизвиква нов проблем, който е почти невъзможно да бъде решен. В сравнение с него емисиите от въглероден диоксид, изхвърляни от двигателите с вътрешно горене, са дори по-малко зло за екологията.

Батериите на електрическите автомобили започват да се превръщат в нов екологичен проблем. От доклад, публикуван в списание Nature, става ясно, че мащабът му е несравним с емисиите на въглероден диоксид. Изследователите стигат до извода, че е необходимо спешно на дневен ред да се постави въпросът с рециклирането на литиево-йонните батерии. Причините за това са няколко.

Първо, трябва по-икономично да се използват природни ресурси, които не са безгранични. Литиевите батерии за електрическите автомобили се произвеждат от кобалт - минерал, добиван предимно в Конго. Нарастващото търсене на кобалт доведе до това, че в мините там днес се използва детски труд, а самият процес на добив не може да се нарече екологичен и безвреден за околната среда.

На второ място, всеки ден все повече и повече батерии се нуждаят от рециклиране, защото изтощените и изхвърлени батерии скоро няма да има къде да се съхраняват. Така например през 2017 г. в света са продадени повече от 1 милион електромобила. Според авторите на изследването това са 250 000 тона батерии, които след 10 години ще трябва да бъдат извадени от строя. 

Компанията Toyota, например, предлага да оборудва с тях слънчеви електроцентрали. Но електрическите автомобили стават все повече и за толкова много износени батерии може да не се намерят приложения. В резултат те ще бъдат оставени да гният в депата за отпадъци, отравяйки по такъв начин природата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: