Повишението на цената на газа в Европа сигнализира за скъпа зима

Повишението на цената на газа в Европа сигнализира за скъпа зима

Повишаването на цените на дребно на газ и електроенергия ще бъде шок за потребителите тази зима. Цените на едро все още нарастват заедно с други горива в световен мащаб, така че все още не се вижда ясен край на процеса. Това заяви Глен Риксън, ръководител на отдела за енергиен анализ на Европа в консултантската компания S&P Global Platts. 

Европейските цени на газа се изкачиха до рекордно високи нива това лято, движени от фактори като ниски запаси и прекъсвания на азиатските доставки. Това сигнализира за по-нататъшно покачване през следващите месеци, което може да означава по-високи сметки на европейските домакинства тази зима, пише Reuters. 

Съвпадение на фактори, възникнали по едно и също време, предизвика неотдавнашното рекордно ниско ниво на запасите от газ, което доведе до прекъсвания и продължителни проблеми с производството и активните азиатски покупки“, каза Ник Кембъл, директор в консултантската компания Inspired Energy.  

Студената зима в началото на тази година доведе до голямо усвояване на складовите наличности, които обикновено се попълват през летните месеци, когато търсенето е по-слабо. Последвалите смущения в доставките, съчетани с възстановяване на търсенето вследствие ръста на икономиките, които се възстановяват от ограниченията заради COVID-19, доведоха до недостиг на природен газ. 

Данните от Международната агенция по енергетика, публикувани миналата седмица, показват, че потреблението на газ в Европа се е увеличило с около 25% през второто тримесечие на 2021 г., което е най-голямото тримесечно увеличение от поне 1985 г. насам. „Това изключително силно възстановяване се дължи на комбинацията от удължен отоплителен сезон, по-голямо потребление на газ в енергийния сектор и икономическа активност, която се възстановява до нивото си отпреди COVID-19“, се казва в последен доклад на агенцията за газа. 

Междувременно цената на газа на спот пазара в Европа, след значителен спад под 400 долара за 1000 куб. м, се върна към ръст, сочат данните от търговията вчера.  
Стойността на газа на най-ликвидния хъб в Европа, холандския TTF, стигна отново до нивото 417 долара за 1000 куб. м, и то след като на предишните две търговски сесии договорът за „ден напред“ се понижи до около 398 – 399 долара за 1000 куб м. Цената по договора достигна своя пик на 5 юли, увеличавайки се до 466 - 467 долара за 1000 куб. м. 

Цената на природния газ в сегмента „пазар ден напред“ на газов хъб Балкан - газовата борса в България, с ден за доставка 9 юли, остава на цена от 54,39 лв. за MWh/d. Повишението е с 0,72 % спрямо отчетените 54,00 лв. за MWh/d с ден за доставка 8 юли при изтъргуван обем от 100 MWh/d.

Наблюдателите на пазара свързват настоящите цени със спекулации на пазара. Според тях цените на европейските хъбове не само в момента, но и преди това показват зависимост от стойностите на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион. Това влияние вече започва да става опасно, тъй като високите цени са пречка за запълването на празните газохранилища в Европа.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: