Кой ще замени Джеф Безос?

Кой ще замени Джеф Безос?

Анди Джаси ще оглави компанията гигант

Днес, 5 юли, точно 27 години след основаването на Amazon, нейният основател Джеф Безос напуска официално поста главен изпълнителен директор. 

„Избpaxмe дaтaтa 5 юли, зaщoтo зa мeн тя e caнтимeнтaлнa. Toвa e дeнят, в ĸoйтo Аmаzоn бeшe cъздaдeнa пpeз 1994 г.“, пocoчи най-богатият човек в света преди месец на заседание на акционерите.  

Oщe пpeз фeвpyapи мeceц, ĸoгaтo cтaнa яcнo, чe ocнoвaтeлят нa гигaнтa щe ce oттeгли oт пocтa нa глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop, бeшe пocoчeнo, чe нa нeгoвo мяcтo щe зacтaнe pъĸoвoдитeлят нa пoдpaздeлeниeтo зa oблaчни ycлyги Аmаzоn Wеb Ѕеrvісеѕ (АWЅ) Aнди Джacи.  

Кой е той? 

Той е от Скарсдейл, Ню Йорк, харесва хокея, има две деца и е женен за Елана Рошел Каплан - моден дизайнер. Анализаторът Дан Айвс го описва пред Insider като „един от най-мощните лидери не само в рамките на облачния и технологичния сектор, но и в света на бизнеса“.  

Анди Джаси е в Amazon от толкова дълго, колкото и Безос - 24 години. 
Той се присъединява към Amazon през 1997 г., в същата година, в която компанията става публична, след като завършва бакалавърска степен и магистратура по бизнес администрация в Харвард. Джаси първоначално е технически асистент на Безос, а впоследствие става един от основателите на Amazon Web Services – облачната платформа на компанията, използвана за хостинг и инфраструктура от милиони компании, образователни институции, правителства и т.н.  
53-годишният Джаси стана главен изпълнителен директор на облачната платформа през 2016 г. Днес AWS отговаря за около 63% от общата оперативна печалба на Amazon за година. 

Джаси е известен с това, че е добре запознат с техническите детайли на работата, както и с добрите си ораторски умения. Всяка година държи реч на ключовото ежегодно събитие за облачния бизнес на компанията, наречено re: Invent, където обявява нови услуги за разработчиците, върху които концернът да надгражда. 

Той често говори по социални и политически теми. Беше отявлен критик на Тръмп по време на неговия мандат. Слави се като истински вярващ в безмилостната култура на Amazon и безкраен технократ, който позволява на екипите да изследват идеи и продукти по децентрализиран начин. Източници от компанията отбелязват неговото любопитство и уважение към данните, както и неговата автентичност и съпричастност. 

През последните три години той е спечелил общо над 20 милиона долара, според CNBC. Основната заплата на Джаси е 175 хил. долара, сочат документите. Освен това той притежава 45,3 млн. долара от предоставени преди това акции, които трябва да бъдат получени тази година, и 41,5 млн. долара от акции, предоставени през 2020 г. 
Средното годишно заплащане в Amazon за миналата година е било 29 007 долара, което го прави една от най-скъпо платените фигури в компанията.  

Amazon.com планира да предостави на новия главен изпълнителен директор допълнителни акции на стойност над 200 млн. долара, които ще бъдат изплатени за период от десет години, съобщи компанията в документ до регулаторните органи в петък, предава Ройтерс. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: