Първа инвестиционна банка отпуска кредити по програма „Възстановяване“

Първа инвестиционна банка отпуска кредити по програма „Възстановяване“ Снимка: ПИБ

Подкрепата за бизнеса се осъществява чрез гаранции от Фонда на фондовете

Първа инвестиционна банка (Fibank) е сред първите финансови институции в страната, които се включват в обявената от правителството програма „Възстановяване“. От 1 юли 2021 г. малките и средните предприятия (МСП) ще могат да получат финансиране от банката за преодоляване на последствията от COVID-19, репозициониране и разширяване на дейността. 

В рамките на програмата се очаква да бъдат предоставени от банките кредити за малкия и средния бизнес на обща стойност 2,5 млрд. лв. Всеки отделен кредит е обезпечен от Фонд на фондовете (ФнФ) до 80%. Средствата са предоставени от ФнФ по Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност (ОПИК) 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Основните предимства на програмата, реализирана в партньорство с банките, са няколко:

  • Достъп до бизнес кредити от компании с минимум 3-годишна история;
  • Без изискване за материални обезпечения; необезпечен кредит, с изключение на лични гаранции, предоставени от собствениците;
  • Получаване на одобрение и възможност за усвояване в съкратени срокове;
  • Възможност за договаряне на 12-месечен гратисен период;
  • Разсрочване на изплащането по главница до 84 месеца;
  • Минимизиране на административната тежест за клиента;
  • Възможност за получаване на финансиране до 3 млн.лв., но не повече от 70% от оборота за 2019 или 2020 г., според това за коя от годините оборотът е бил по-голям; до лимита, определен по de minimis.

Отпусканите от ПИБ кредити по програма „Възстановяване“ са част от последователната стратегия на банката за подкрепа на бизнеса и преодоляване на последиците от COVID-19. Fibank активно подпомага малките и средните предприятия в условията на пандемия, като участва в Гаранционната програма на Фонда на фондовете още от нейното стартиране.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: