България се въздържа да подкрепи зеленото законодателство на ЕС

България се въздържа да подкрепи зеленото законодателство на ЕС

Новият закон определя нови цели за намаляване на нетните въглеродни емисии до 2030 г. с 55% спрямо нивото от 1990 г.

Министри от 27-те страни членки на Европейския съюз официално одобриха зеленото законодателство, което беше одобрено от Европейския парламент миналата седмица, съобщава Reuters. Зеленото законодателство определя нови цели за намаляване на нетните въглеродни емисии до 2030 г. с 55% спрямо нивото от 1990 г. До 2050 г. Европа трябва да бъде въглеродно неутрална, според набелязаните в документа цели. Мярката е част от подготвяния в ЕС огромен нов пакет от политики за борба с климатичните промени, а споразумението за климатичния закон беше постигнато през април.  

Единствено България гласува „въздържал се" и не подкрепи т.нар. зелена сделка. „Окончателният компромис не отразява националната ни позиция в достатъчна степен", е заявил говорител на българското правителство, без допълнителни уточнения, отбелязва Ройтерс. 

Законът за климата изисква също Брюксел да създаде независим експертен орган, който да консултира политиките в областта на климата, както и механизъм за изчисляване на общите емисии, които ЕС може да произведе от 2030 до 2050 г. в съответствие с новите климатични цели, които се отнасят за общите емисии на съюза, а не са задължително изискване за всяка държава. 

Европейската комисия ще започне надграждане на закона още на 14 юли, когато ще бъдат предложени дузина политики за преструктуриране на промишлеността, енергетиката, транспорта и жилищното строителство, за да се отделят по-малко въглеродни емисии. Предложенията ще включват реформи на въглеродния пазар на ЕС, по-строги стандарти за емисиите на новите автомобили и по-амбициозни цели за възобновяема енергия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: