Властите на Салвадор ще раздават биткойни на жителите си просто така

Властите на Салвадор ще раздават биткойни на жителите си просто така Снимка: pixabay

Властите на Салвадор обещаха да дадат на жителите на страната по 30 долара в биткойни безплатно, защото считат, че масовото използване на криптовалута ще помогне за привличането на инвестиции в страната, съобщи Блумбърг

Очаква се подобни мерки да увеличат потреблението и да намалят разходите за парични преводи за милионите жители, които работят в чужбина.

За да получите актива, трябва да отворите сметка в националния биткойн портфейл Chivo, което в Салвадор означава „готино“ на жаргон. Потребители ще могат да плащат с биткойни за стоки, цените на които са посочени в долари.

По-рано бе съобщено, че Салвадор е първата страна в света, която легализира биткойна като средство за плащане, криптовалутата ще се използва заедно с щатския долар. Типът на обмен между биткойн и долар ще бъде  диктуван от пазара. Криптовалутата, по-специално, може да се използва за плащане на всички данъци.

Също така се отбелязва, че легализацията на биткойна като платежно средство в Салвадор може да доведе до нови рискове във финансовия сектор на страната. Новият закон за легализацията на биткойн, приет в Салвадор, в допълнение към рисковете от усложняване на финансовото регулиране, може да доведе до допълнителни усложнения в борбата с прането на пари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: