Китай планира първа пилотирана мисия до Марс през 2033 г.

Китай планира първа пилотирана мисия до Марс през 2033 г. Снимка: Ройтерс

Китай планира да изпрати хора на Марс през 2033 г.

Китай възнамерява да изпрати първа пилотирана мисия до Марс през 2033 г., а след това и редовни полети до Червената планета. Това е заложено в план за постоянна населена база на Марс за извличане на ресурсите му, предаде БНР, позовавайки се на Ройтерс.

Подробности за амбициозния план, с който Пекин се състезава със САЩ в изпращането на хора на Марс, бяха разкрити за първи път след изпращането на китайски роувър на планетата през май, което бе и първата мисия.

Пилотирани полети до Марс са планирани за 2033, 2035, 2037 и 2041 г., както и за по-нататък, съобщи наскоро шефът на основния китайски ракетостроител Ван Сяочзюн, който посредством видеовръзка участва в руска космическа конференция.

Преди началото на мисиите Китай ще изпрати роботи на Марс за проучване на евентуални места за база и за изграждане на системи за извличане на ресурси там, е заявил Ван.

За заселване на Марс екипажите трябва да могат да използват ресурсите на планетата – евентуално извличане на вода под повърхността, генериране на кислород и произвеждане на електричество.

Освен това Китай трябва да разработи технология, с която астронавтите да се връщат на Земята.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: