Цената на петрола върви към 100 долара за барел

Цената на петрола върви към 100 долара за барел Снимка: pixabay

Цените на петрола могат да достигнат 100 долара за барел след година, година и половина, заяви Саад Рахим, главен икономист в търговската група Trafigura Group, в интервю за Bloomberg

„Виждате много силно възстановяване на търсенето, чиито лидери преди това бяха Китай и сферата за производство на стоки, но сега те бяха заменени от САЩ, Европа, услугите и пътуванията“, обясни икономистът.

Експертът също така отбеляза, че пазарът сега е „жаден  за петрол“, а структурната липса на инвестиции, която се наблюдава от 2014 г., ще доведе до по-високи цени, тъй като предлагането няма да се справи с търсенето. 

В същото време увеличението на цената на суровините най-вероятно ще настъпва постепенно и са необходими определени условия, за да се достигне цена от 100 долара, подчерта той.

Той също така вярва, че OPEC+ е доволен от темповете на възстановяване на търсенето и настоящите цени на петрола, но ситуацията показва, че „пазарът се нуждае от повече барели

Експертът очаква, че алиансът може скоро да повиши официалните продажни цени за клиенти, за да провери състоянието на търсенето.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: