Европа няма да финансира нови нефтени и газови проекти

Европа няма да финансира нови нефтени и газови проекти Снимка: pixabay

Страните от Европейския съюз се съгласиха с необходимостта да се прекрати финансирането от бюджета на Съюза на нови трансгранични проекти в областта на петрола и газа, се казва в съобщение на Съвета на страните от ЕС

В петък се проведе среща на министрите на енергетиката на съюзните държави. Те „постигнаха общ подход за преразглеждане на регламента за трансевропейските енергийни мрежи (TEN-E)“, се казва в съобщението им.

Ревизираните правила на TEN-E имат за цел да модернизират, декарбонизират и интегрират трансграничната енергийна инфраструктура на ЕС, за да помогнат на Съюза да постигне целите си за климатична неутралност  до 2050 г.“, се отбелязва в позицията.
 

Правилата на TEN-E определят кои проекти могат да бъдат финансирани със средства от ЕС. Сега в Съюза се преразглеждат категориите на инфраструктурата, които отговарят на условията за такава подкрепа.

Европейската комисия предложи по принцип отказ от финансиране от бюджета на ЕС за трансгранични проекти за нефт и газ чрез механизма TEN-E. Като цяло Съветът се съгласи, но предложи някои изключения.

„Съветът в своята позиция постанови да се спре подкрепата на газови и петролни проекти“, се казва още в съобщението.

Обаче ще бъде възможно да се финансират тези проекти в областта на газа, които ще включват пълен преход към доставка на водород до края на 2029 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: