"Можем да възложим критичните ремонти на пътища в първия работен ден след решение на НС"

"Можем да възложим критичните ремонти на пътища в първия работен ден след решение на НС" Снимка: МРРБ

Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов днес на заседание на парламентарната комисия по регионална политика

При решение на Народното събрание в четвъртък, в първия работен ден следващата седмица Агенция „Пътна инфраструктура“ може да възложи изпълнението на критичните ремонти на пътищата. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Казусът с продължаването на договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа беше отново разгледан днес на заседание на  парламентарната комисия по регионална политика. С одобрения от народните представители проект на решение се дава възможност АПИ да може да възлага нови дейности по сключените договори за извършване на поддържане на републикански пътища, по договорите за доставка и монтаж на ограничителни системи, хоризонтална маркировка и пътни знаци до периода на подписването на нови договори с изпълнители. 

Това трябва да се случи не по-късно от 30 септември 2022 г. В решението на парламентарната комисия е записано още, че АПИ може да предприеме действия да бъдат изпълнени всички започнати дейности по действащите към момента договори. Това са близо 280 обекта, които трябва да бъдат завършени.

С проекта на решение се разрешава още Агенция „Пътна инфраструктура“ да заплати от бюджета си за 2022 година 50 на сто от изпълнените дейности по превантивно, текущо и зимно поддържане и за ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации. На 100% ще бъдат заплатени средствата за доставка и монтаж на ограничителни системи и пътни знаци, както и месечните и извънредните задания по договорите за поддържане. Останалите 50% от финансовите задължения на АПИ към пътностроителните фирми ще се извършат след решение на Народното събрание. То ще е на базата на доклад на междуведомствената работна група за установяване на изпълнените дейности и становище на регионалната комисия по него.

Приетото днес решение от парламентарната комисия се очаква да бъде гласувано в пленарна зала в четвъртък.

„За да се намали социалното напрежение, трябва да се платят веднага 50% от дължимите суми. До 7 май ще може да бъде създадена организация за разплащане по всички одобрени разходи по ремонт и текущо поддържане. Дължимите средства за поставяне на мантинели и маркировка ще бъдат изплатени на 100% веднага“, каза регионалният министър.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: