S&P: Световните застрахователи запазват топ рейтинг, въпреки рецесията

S&P: Световните застрахователи запазват топ рейтинг, въпреки рецесията Снимка: Freeimages.com

Средният рейтинг на отрасъла ще се задържи на най-високото ниво „А", прогнозира S&P Global Ratings

Глобалната пандемия COVID-19 ще окаже ограничено влияние върху световното застраховане, защото силните капиталови показатели на компаниите позволяват да бъдат балансирани негативните ефекти, отбелязват анализаторите от рейтинговата агенция S&P Global Ratings. 

Според специалистите застрахователите в сферата на животозастраховането могат да се сблъскат с понижаване на някои бизнес показатели при ограничен капиталов резерв. 

Въпреки очакваната рецесия на световната икономика през 2020 г., S&P прогнозира, че средният рейтинг на застрахователния бранш ще се окаже по-висок в сравнение с останалите. 

„Икономическите загуби, свързани с пандемията, се съчетават със спада на цените на петрола. Резултатът е прекомерна волатилност на капиталовите пазари. Това ще има сериозни последствия за световните капиталови пазари. Въпреки това средният рейтинг на застрахователите ще се запази на ниво „А“, което е най-високият среден рейтинг за корпоративни или финансови услуги, който ние присъждаме“, се казва в доклада.
 
По-рано стана ясно, че от рейтинговата компания AM Best разработват нови стрес-тестове за застрахователите. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: