Украйна може да съди „Газпром” заради транзита през газопреносната мрежа на страната

Украйна може да съди „Газпром” заради транзита през газопреносната мрежа на страната

Транспортирането на газ е от ключово значение за икономиката на Украйна

Киев има готовност да заведе дело срещу руската компания „Газпром“, ако тя откаже да съдейства за транспортирането на газ през газопреносната система на Украйна. Това съобщи ръководителят на украинската компания „Нафтогаз“ Юрий Витренко в интервю за британския вестник The Financial Times. 

„Говорим за десетки милиарди кубически метра природен газ. Само газ от Централна Азия може да запълни цялата украинска газотранзитна система“, добави директорът на „Нафтогаз“. 

Според Витренко „Нафтогаз“ вече подготвя официални искания за разрешение за транзит на газ от Централна Азия през тръбите на „Газпром“. „Ако те [„Газпром“] откажат, тогава следващата стъпка ще бъде подаване на жалба до Европейската комисия и съда“, каза той, отбелязвайки, че този процес може да отнеме няколко години. 

През декември 2019 г. Москва и Киев подписаха пакет от газови споразумения, включително петгодишен транзитен договор, който гарантира изпомпването на 65 милиарда кубически метра газ през първата година и 40 милиарда през следващите четири. В началото на месеца говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че споразумението за транзит на газ с Украйна остава в сила, 

Русия няма да изостави този маршрут дори след изтичане на договора”, заяви Песков и допълни, че президентът Владимир Путин изхожда от факта, че обемите суровини, доставяни в Европа, ще нарастват и „украинският транзит може да бъде търсен“. Песков коментира, че това е изключително икономически и търговски въпрос и той трябва да бъде съобразен с изискванията на пазара. „Що се отнася до Украйна, като собственик на газотранспортната ситема, тя трябва да осигури нормалното техническо състояние на тази система”, заяви говорителят.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: