Тesla ще започне да приема биткойни, ако се увеличи чистата енергия за добив на монетата

Тesla ще започне да приема биткойни, ако се увеличи чистата енергия за добив на монетата Снимка: pixabay

Собственикът на Tesla Илон Мъск заяви, че отново ще приема биткойни, ако майнерите започнат да използват по-чиста енергия, съобщава CNBC

Предприемачът поясни, че за това е необходимо да се постигне около 50% от използването на екологична енергия, с тенденция за увеличаването й в бъдеще.

По този начин Мъск отговори на главния изпълнителен директор на Sygnia Магда Виржицки, която посочи, че неговите туитове относно цената на биткойна са манипулация на пазара. Според Виржицки Американската комисия по ценните книжа и борсите (SEC) трябва да започне разследване в това отношение.

През февруари от Tesla събщиха за SEC, че фирмата е придобила 1,5 милиарда долара в биткойни и заявиха, че ще започнат да приемат биткойни за заплащане на електромобилите й. През май обаче корпорацията отмени това решение поради въздействието на добива на криптовалута върху изменението на климата.

В отчета на Tesla за първото тримесечие се казва, че компанията е продала биткойни на стойност 272 милиона долара, което й позволява да покрие загуби за 101 милиона долара.

Мъск редовно туитва съобщения за криптовалутите, чиито курсове активно отговарят на неговите изявления. Например изявлението на Мъск от март, че би било възможно да се купуват коли на Tesla за биткойни, доведе до скок в курса на криптовалутата.

Мъск също така споменава редовно Dogecoin, криптовалута, която струваше по-малко от 1 цент по-рано тази година, но се покачи до 69 цента по-рано този месец. Dogecoin загуби 19% в сряда и се търгува на 38,69 цента.

В началото на юни стана известно, че Мъск на два пъти е нарушил условията на споразумението със SEC, според което той е длъжен да съгласува с адвокатите на компанията туитове с определени данни за Tesla. В юнско писмо до адвокатите на Tesla регулаторът заяви, че се надява да се разрешат проблемите, без да се стига до съд.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: