Дози от „АстраЗенека“, чийто срок на годност изтича, ще бъдат пренасочени

Дози от „АстраЗенека“, чийто срок на годност изтича, ще бъдат пренасочени Снимка: bnr.bg

Актуална информация за епидемичната обстановка на 09.06.2021 г.

Българските граждани от днес ще могат да влизат във Франция след представяне на негативен PCR или антигенен тест, направен до 72 часа преди отпътуването, или сертификат за завършена ваксинация. Франция включи страната ни в списъка с държави от „зелената” зона с по-малък риск, свързан с пандемията.

От днес Белгия отваря баровете и ресторантите на закрито. Те ще работят до 23,30 часа. Фитнесите, театрите и кината също отварят, но при спазване на стриктни мерки. Отпадането на забраните става вследствие на успешната кампания по ваксиниране в страната, посочва Ройтерс.

Европейската агенция по лекарствата започна оценка на молбата за разширяване на използването на ваксината „Модерна“ срещу COVID-19 за подрастващи между 12- и 17-годишна възраст. В момента тя се използва от пациенти над 18 години.

От Комисията по лекарствените продукти за хуманна употреба към агенцията ще направят ускорена оценка на данните, предоставени заедно с молбата. Очаква се агенцията да съобщи за резултатите от своята оценка през юли, освен ако междувременно не се появи необходимостта от допълнителна информация.

Съединените щати промениха в положителна посока препоръките си за пътуване в редица големи държави, включително Япония, Канада и Мексико, съобщи Франс прес. Държавният департамент вече съветва американците да обмислят посещенията си заради риска от коронавирус, докато преди това ги предупреждаваше въобще да се въздържат от подобна стъпка. Оттам съобщиха още, че са преразгледали препоръките си след консултации с центровете за контрол на заболяванията. Други страни в новото предписание са Германия, Франция, Гърция и Южна Африка. Промяната се следи внимателно за сигнали кога Вашингтон ще облекчи ограниченията за пътувания от Европа, пояснява Франс прес.

Гръцките власти обмислят запазване на изискванията за влизане в страната, въпреки резкия спад на новозаразените с COVID-19. Положителните прогнози за развитието на кризата са съчетани с планове за задължително ваксиниране на определени групи. 

Министърът на туризма заяви, че от началото на туристическия сезон сериозно спадат случаите на заразени с коронавирус в страната. Засега няма случаи на боледуващи туристи, което според министър Теохарис доказва, че действат напълно изискванията за влизане в страната.

Лекари препоръчват на правителството да запази до края на сезона изискванията за тест или сертификат за ваксиниране на влизащите в Гърция.

Прогнозите на специалистите са, че от следващата седмица рязко ще спадне нивото на заразени общо за страната. Премиерът Мицотакис заяви в парламента, че се подготвя закон за задължително ваксиниране на всички работещи в здравеопазването и в домовете за възрастни хора. Следват учителите и държавните служители, които обслужват гражданите, съобщават медиите.

Туристическите агенции информират клиентите си, че за пътуване вътре в страната с ферибот и самолет се изисква отрицателен тест. Аптеките спират да предлагат този тест и се водят преговори в супермаркетите да има щандове с тестове за коронавирус.

У нас:

Дози от партидата на „АстраЗенека“, чийто срок на годност изтича през лятото, вероятно ще бъдат пренасочени към съседни балкански държави, които изпитват недостиг на ваксини. Това съобщи в предаването „Преди всички“ д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз.

Вече няма желаещи за първа игла с тази ваксина, допълни Миндов. Запитан как стоят нещата с „Янсен“, той поясни, че „при нея няма стигма“. Интересът спада. Общо говорим за всякаква ваксинация“, посочи д-р Георги Миндов пред БНР.

Данните за България:

178 са новите случаи на заразени с коронавирус за последното денонощие. Tова е 1,17% от направените 15 149 теста, съобщи Единният информационен портал към полунощ. 

2467 са хоспитализираните, 267 са пациентите в интензивни отделения, починали за миналото денонощие са 6 души, а излекуваните са 723. 

Поставените ваксини за вчера са 21 771.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: