Ще заплачат ли богатите?

Ще заплачат ли богатите? Снимка: grunge.com

Едва ли, според нов сайт, който публикува данни, че американските милиардери не плащат почти никакви данъци върху доходите си

Данъчното облагане в момента е гореща тема в САЩ, подклаждана от все по-широко ширещото се убеждение, че данъците са за бедните. В същото време новопоявилият се уебсайт ProPublica твърди, че собственикът на Amazon, Джеф Безос, не е плащал данъци през 2007 г. и 2011 г., а притежателят на Tesla Илон Мъск - през 2018 г. Говорителка на Белия дом нарече изтичането на данните „незаконно", а ФБР и данъчните власти щели да започнат разследване. 

ProPublica казват, че са направили заключенията си, анализирайки „огромна маса данни от данъчната служба" и издания като Forbes и предупреждават, че през следващите седмици ще публикуват допълнителни подробности, съобщава ВВС. Уебсайтът критикува американската данъчна система, като подчертава, че чрез напълно законни данъчни стратегии много от свръх-богатите могат да свият данъчните си сметки почти до нула, дори при обявено значително умножаване на богатството им. 

Президентът Джо Байдън се кле, че ще увеличи данъците на най-богатите американци като част от стратегията си за път към равенството, а и за да  събере средства за инвестиции в инфраструктурата – един от най-мащабните му планове. Той иска да удвои данък печалба и да промени данъка върху наследството.

Анализът на ProPublica обаче отбелязва, че това може да засегне някои добри позиции като мениджърите на хедж фондовете например, но повечето милиардери от Топ 25 няма да усетят особени промени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: