Глобалния пазар на реклама го очаква рязък спад

Глобалния пазар на реклама го очаква рязък спад Снимка: pixabay

Рекламният пазар ще страда от ефектите от пандемията от коронавируса до края на годината, но ще се възстанови през следващата.
Тази година се очаква снижение на световните приходи от реклама със 7% -  от $ 582 милиарда до $ 540. Приходите от външна реклама, телевизия, радио и печатна реклама, реклами в кината се очаква да намалеят с 16% до 238 милиарда долара.

Експертите очакват по-добра динамика в дигиталната реклама (търсачки, видео, социални мрежи, банери) - увеличение с 1% до 302 млрд. долара. Това се дължи до голяма степен на факта, че поради пандемията потребителите прекарват повече време в интернет и използват по-активно смартфоните си.

Сферите на SMM (Social Media Marketing - маркетинг в социалните мрежи) и рекламите в мрежите ще нараснат с 8%, според Magna. Търсенето ще остане най-големият формат за дигитална реклама (142 милиарда долара), но глобалните продажби ще стагнират (-1%).

Приходите от реклами в социалните медии ще се забавят в сравнение с предходните години, но ще продължат да нарастват през тази година, докато приходите от реклами от банери ще паднат с 11%, тъй като коронакризата засилва ограниченията за таргетиране, основани на базите данни.

Приходите от реклама в телевизията ще паднат с 12% поради липсата на спортни предавания и като цяло ниско търсене. Спадът на приходите от реклама в печатарската индустрия ще бъде 32%, продажбите на радиореклама ще спаднат с 15%, считат експертите, като прогнозират най-значителен спад на рекламата в кината - 40%.

През 2021 г. приходите ще нараснат с 6,1%, тъй като предстоят големи спортни събития, поради които рекламните бюджети ще растат. Въпреки това възстановяването ще се отрази неблагоприятно на рекламната индустрия в дългосрочен план, отбелязват в Magna.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: