В Испания маските все още са задължителни на улицата и в закрити пространства

В Испания маските все още са задължителни на улицата и в закрити пространства Снимка: pixnio.com

Актуална информация за епидемичната обстановка на 05.06.2021 г.

По света:

Аржентинският президент Алберто Фернандес заяви, че южноамериканската страна ще произвежда руската ваксина „Спутник V", съобщи Франс прес. Фернандес каза, че следващата неделя властите в Буенос Айрес ще изпратят специален самолет в Москва, с който ще бъде доставена активната съставка за препарата. По този начин производството може да започне веднага. 

Според Франс прес ваксината ще се произвежда от частна лаборатория, като първоначално тя ще пуска по около милион дози на месец. Очакванията са капацитетът да бъде увеличен до 5 милиона дози месечно до една година.

Гърция въведе строг контрол за пътуване с фериботи. Преди качване трябва да бъде представена официална декларация за преминат тест за коронавирус с отрицателен резултат. Тя се попълва по електронен път на специална платформа на Министерството на здравеопазването. В декларацията фигурират данните на пътника по личния документ, с който пътува, и се посочва, че има отрицателен PСR тест, направен 72 часа преди пътуване, или бърз тест, който пътникът сам си прави, но декларира резултата в платформата. 

За ваксинираните също се изисква да попълнят декларацията с информация кога е била последната доза от ваксината. Децата под 18 години задължително се тестват, като се вписват в декларацията на родителите. Декларацията за здравен статус се попълва до 24 часа преди пътуване, се подчертава в информацията на здравното министерство. Изискването е задължително както за гърци, така и за всички чужденци, пътуващи с фериботи в Гърция.

В Испания, въпреки значително подобрените показатели за развитието на пандемията от COVID-19 и напредналата ваксинация, все още има строги ограничения както на островите, така и в континенталната част на страната.

Днес станаха известни и мерките, касаещи баровете и дискотеките. Можете да консумирате алкохол само ако сте седнали на маса и без право да танцувате на дансинга. Заведенията могат да работят най-много до 1 часа след полунощ, а на масите може да има до 6 души на закрито и до 10 на открито, като пушенето навън също е забранено, ако не може да се поддържа разстояние от метър и половина между хората.

Заетостта на заведенията не може да надвишава 50% от капацитета, а глобите са до 600 000 евро. Маските все още са задължителни на улицата и на закрити пространства, но има вероятност да отпаднат от юли. 

От 7 юни в страната освен с QR код ще се влиза и със сертификат за ваксинация, без да е необходим PCR тест. Той остава задължителен само за неваксинирани и за деца над 6-годишна възраст. Правилата може да се променят, ако заболеваемостта спадне под 50 случая на 100 000 жители, но в момента е 117 на 100 000.

Данните за България:

157 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 14 275 теста. Положителни са малко над 1% от направените проби, показват данните в единния информационен портал.

Починалите с COVID-19 са 18, оздравелите са 660.

2629 са пациентите в болница, 293 от тях в интензивни отделения.

Близо 22 000 са поставените ваксини.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: