Сметките за пазаруване на британците ще растат

Сметките за пазаруване на британците ще растат Снимка: pixabay.com

Производствените разходи на основни стоки са скочили след Брекзит

През есента потребителите вероятно ще се изправят пред по-високи цени на основни продукти, след като производителите са се видели принудени да ги повишат заради високите разходи за суровини и транспорт, съобщава BBC, като се позовава на данни на Британския консорциум за търговия на дребно (BRC).

През май обаче цените на дрехите и обувките паднаха, но се смята, че голям дял в това има повишеното търсене след месеците ограничения, през които магазините не работеха, а клиентите трябваше да стоят по домовете си. От друга страна, цените на мебелите и електротехниката се повишиха, тъй като търговците на дребно усетиха дългосрочното въздействие от прекъсването на глобалните вериги за доставки. Супермаркетите, които поддържат пазарния си дял чрез по-ниски цени, през май успяха да ги „подбият” само с 0,3%.

Правителството казва, че предприема редица мерки за поддържане на жизнения стандарт. Вземат се решения в подкрепа на бизнеса и адаптирането му към новите търговски взаимоотношения. Подпомогнати са хората с най-ниски заплати, защитени са много работни места и е постигнато увеличение на заплатите при пълна дневна заетост с почти £ 350. Сериозни усилия се полагат за стабилизирането на цените, като паралелно се търсят и нови възможности за ефективна търговия с ЕС.

Според BRC обаче, търговците на дребно ще бъдат принудени да качат цените, след като храните в световен мащаб поскъпнаха до най-високите нива за последните седем години, а разходите за доставка са се увеличили три пъти от 2019 г. насам. С по-високи цени са и почти всички суровини

„Търговците може би ще се видят принудени да прехвърлят някои от разходите си върху потребителите”, казва шефът на BRC Хелън Дикинсън и смята, че това най-вероятно ще се случи през второто полугодие. Консорциумът призовава британското правителство да работи с ЕС за облекчаване на митническите процедури и придружаващата ги документация, за да намали щетите за британските потребители. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: