Кой е служебният министър на екологията?

Кой е служебният министър на екологията?

Министърът на екологията Асен Личев е най-приятната изненада в новия служебен кабинет, твърди Off News. „В това министерство има висока експертиза, на която ще разчитам като служебен министър. Ще положа усилия работата да върви с бързи темпове, но и ефективно и прозрачно“, заяви той при встъпването си в длъжност. 

Една от първите стъпки на Личев като министър беше да се поинтересува от хода на изпълнение на пилотните проекти за превенция и плановете за управление на риска от наводнения – една от приоритетните теми на министерството, свързана с електронната система за управление на водите. 

Асен Личев е роден през 1952 г. в София. Магистър е по хидрогеология и инженерна геология. В продължение на 25 години работи в МОС и МОСВ. Повече от 12 години заема длъжността директор на дирекциите по водите. В своята дейност се ръководи от принципа „Околната среда, в това число и водата, не са просто търговски продукти, а по-скоро жизненоважни наследства, които следва да бъдат опазвани, защитени и третирани като такива“. 

Като дългогодишен директор на дирекция „Води", той е толкова отдавна в министерството на екологията, както и се е казвало през годините, че повечето репортери вероятно не са били родени, пише сайтът.  

През 1997 г. участва активно в организацията и провеждането на институционалната реформа във водния сектор, завършила със закриването на НСВ и КГМР и със създаването на Министерството на околната среда и водите.  През 2004 г. Личев ръководи разработването на Закон за управление на водите, който беше приет на първо четене от Народното събрание и след това замразен завинаги. Според запознати причината за замразяването му е текстът, според който, ако загубите по водопреносната мрежа са над 25% те трябва да са за сметка на ВиК или концесионера, а не да се надписват в сметките на потребителите. 

През февруари 2017 г. Личев е пенсиониран. Според мнозина именно това е първопричината за водната криза в Перник. Експерти от МОСВ разказват, че много преди сухия режим са имали информация и прогнози, че нещата отиват на лошо, но не са имали гърба на Личев, за да се опълчат на интересите, които източиха язовир „Студена", пише сайтът.  

„Имам усещането за корупция при бавенето на проекта за електронна система за управление на водите. Този проект не се състоя, сега по договор трябва да бъде готов 2022 г. Такъв проект ще избегне субективните грешки - почивни дни, нетрезво състояние, липса на професионална квалификация. Машината взима решение в работно време“, казва Личев в интервю за БНР през януари т.г. 

При създаването на Български ВиК Холдинг, който сега комисията на Мая Манолова разследва, Личев беше поканен за  негов директор от зам.-регионалния министър Николай Ненков. Не само отказа, а и обяви, че тази структура е неефктивна и ненужна, а вкараните в нея 1 милиард лева ще потънат в чекмеджета. 

„Виждаме един министър, който е назначен заради това, че през последните две години, откакто е пенсиониран, се изказва опозиционно. От друга страна, този човек е с 25-годишен опит именно в екоминистерството, именно по времето, в което се създават доста порочни практики. Трудно може да се каже, че той е различен от досегашното статукво", коментира за БНР Вера Стаевска от инициативата „Зелени закони“. 

По думите ѝ много зависи от неговите ресорни заместници и експерти, тъй като той е хидролог. Конкретно за Черноморието и защитените територии е много важно кой ще бъде директор на Националната служба „Защита на природата“ и как тази служба ще прилага закона, тъй като досега практиките не бяха добри.  

Има много неща, които служебното правителство може да направи по тези въпроси. Най-вече да се спрат до момента незаконните практики", заяви Стаевска.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: