Tesla спря използването на биткойн като разплащателно средство

Tesla спря използването на биткойн като разплащателно средство

След съобщението на Илон Мъск цената на криптовалутата спадна с повече от 7%

Компанията Tesla спря използването на биткойн като разплащателно средство поради опасения за въздействието, което криптовалутата оказва върху околната среда. Това съобщават световните агенции, като се позовават на съобщение на изпълнителния директор на компанията Илон Мъск в Twitter. 

През февруари Tesla обяви, че е купила биткойни на стойност 1,5 млрд. долара, след което започна да приема криптовалутата като разплащателно средство при продажбите на автомобили. 

„Ние сме обезпокоени от бързото увеличаване на употребата на фосилни горива за добиването и трансакциите с биткойни и по-специално на въглища, които имат най-лошите емисии от всички горива", написа Мъск в Туитър. Той поясни, че компанията няма да продава биткойните си и че има намерение отново да ги използва при трансакциите си веднага щом добиването им премине към по-екологични енергийни източници. „Разглеждаме и други криптовалути, които използват по-малко от един процент от енергията за трансакция на биткойн“, каза още той. 

Последните данни на университета в Кеймбридж и на Международната агенция по енергетика показват, че „копаенето" на биткойни поглъща енергия, сравнима с консумацията на Нидерландия през 2019 г. Криптовалутата се създава, като мощни компютри се състезават с други машини за разрешаването на сложни математически задачи. Това е енергийно интензивен процес, който в момента често разчита на електричество, произведено от изкопаеми горива и по-специално въглища. 

Криптовалутата е добра идея в много отношения и ние вярваме, че тя има обещаващо бъдеще, но това не трябва да става на висока цена за околната среда", заяви Илон Мъск. След съобщението му цената на биткойна спадна с повече от 7% до 52 669 долара. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: