Коя е била най-ужасната година в човешката история

Коя е била най-ужасната година в човешката история Снимка: wikimedia

Съвременните хора си мислим, че изминалата 2020 г. е била най-лошата, която сме преживели, заради страха и несигурността, в които ни потопи пандемията

Но според учените най-злощастната година в цялата история на човечеството е била 536 г. след Христа. Тогава вулканичните изригвания са предизвикали задържането на гъста мъгла, която на практика почти е лишила голяма част от света от слънчевата топлина. В продължение на цяла година и половина Европа, Близкият изток и части от Азия денонощно са били обгърнати от задушлива пелена, а температурите през лятото на 536 г. са паднали до около 1,5 °– 2,5 °C. Данните са получени от изследвани проби, взети от ледниците из различни части на земното кълбо. 

През лятото на 536 г. е валял сняг на много места по света и посевите са били унищожени. Аномалиите са довели до масов глад и недоимък. Последвало е най-студеното десетилетие за последните 2300 години и човечеството е преживяло едни от най-тежките си години. В своите летописи ирландските монаси описват тези събития лаконично със следните редове:„нямаше хляб от 536 до 539 година“.

Изследователите знаят, че средата на шестото столетие е наричана „тъмните години”, но доскоро странните облаци, описвани в голям брой писмени източници по целия свят, представляваха загадка. Преди три години изследванията на полярния лед в Гренландия и Антарктида дадоха възможност на учените да добият представа за гигантските размери на бедствието в онези години, довело до мащабни промени в околната среда. Но едва сега след последния изключително точен анализ от ледник в Швейцария, направен от екип изследователи под ръководството на археолога Майкъл Маккормик от Харвардския университет, се изясни истинската причина за тези явления.

Според изследването, публикувано в списание Antiquity, в началото на 536 г. е имало вулканично изригване в Исландия, което изхвърлило огромно количество пепел в атмосферата над Северното полукълбо. Последвали още две изригвания през 540 и 547 г., които е много вероятно да са се случили в Северна Америка. Към всичко това се прибавил и опустошителният ефект от бубонната чума. И Европа изпаднала в истинска икономическа и социална деградация, продължила почти век.

Изригванията хвърлили голяма част от света в тъмнина и студ, тъй като отделените вследствие на вулканичната дейност големи количества сяра, бисмут и други елементи в атмосферата образували аерозолен „воал“. На практика той отразил слънчевите лъчи обратно в Космоса, охлаждайки земята.

Едва около 640 г., според изследователите, друга следа в ледника сочи нарастване на количеството олово в атмосферата, което показва възраждане на добива на сребро. Това дава основание на учените да предположат, че по това време вече е започнало възобновяването на търговията и на европейската икономика.

Затова от изследователския екип се шегуват, че ако смятате, че 2020 г. е била най-лошата в живота ви, помислете си отново дали бихте искали да преживеете събитията от 536 г., сполетяла дедите ви.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: