Безеховата камера - най-тихата стая в света

Безеховата камера - най-тихата стая в света Снимка: lifeglobe.net

В нея ще чуете шумовете на собственото си тяло, които могат да ви подлудят

Безеховата камера е най-тихото място на Земята, където човек може да си отдъхне от шумния външен свят. Помещението е проектирано да бъде толкова тихо, че измерваните фонови шумове всъщност имат отрицателни стойности на децибелите, съобщава руският интернет портал lifeglobe.net.

Ако останете в тази тиха стая достатъчно дълго, можете да чуете биенето на сърцето си, скърцането на костите и кръвта, която тече във вените ви. Обикновено тихите места предизвикват спокойствие и умиротворение, но най-тихото място в света кара хората да полудяват.

Месторазположението

Най-тихото място в света, според Гинес, е в Редмънд, Вашингтон, САЩ. Това е безеховата камера на Microsoft в сграда 87 в Централата в Редмънд. През 2015 г. нивото на шума, измерено от Guinness World, е -20,3 db. Второто най-тихо място на Земята е безеховата камера в лабораториите на Орфийлд в Минесота с ниво на шума -13 db.

За безеховата камера

Тук всички шумове от външния свят се блокират. Кемерата е наречена безехова, защото в помещението няма ехо. Впечатляващо е, че измереното ниво на фоновия звук в тази стая е -20 dB и тази цифра е много близка до -23 dB, което е и най-тихото ниво на Земята. Това най-тихо ниво се отнася до молекулите на въздуха, отскачащи една от друга.

Всъщност Microsoft има три камери, всяка от които напълно поглъща звука. За да създаде акустично контролирана среда, Microsoft проектира пода, таваните и стените на стаята със звукопоглъщащи клинове.

Помещението се състои от шест слоя стомана и бетон. Инфраструктурата на най-голямата камера е напълно отделена от останалата част на сградата. Камерата се намира на върха на набор от пружини за поглъщане на вибрациите

Когато се намирате в безеховата камера, първоначално се чувствате спокойни, откъснати от останалата част на света. Но колкото по-дълго стоите вътре, толкова по-силно слухът ви се адаптира. Когато около вас няма никакъв звук, цялото ви внимание е съсредоточено върху собственото ви тяло. В резултат на това започвате да чувате звуците, които издавате вие самите - сърдечния ритъм, движението на кръвта, звуците, произведени от храносмилателната система, скърцането на ставите. Всъщност шумовете на собственото ни тяло винаги присъстват, но обикновено не ги чуваме поради шумовете на околната среда.

Когато човек чуе шумовете на собственото си тяло в безеховата камера, възниква дезориентация, която може да го подлуди.

Предназначението на камерата

Най-тихата стая в централата на Microsoft се използва от компанията Microsoft за тестване на собствените продукти. Екипът на аудиолабораторията на Microsoft тества в нея таблетите си, както и дигиталния гласов асистент на Microsoft - Cortana. Екипът също така използва камерата, за да тества своите микрофони и високоговорители. Една от най-скъпите марки в света може да си позволи такива експерименти.

Втората най-тиха стая в света, намираща в лабораторията на Орфийлд, дава възможност на множество компании да тестват своите продукти относно силата и качеството на звука.

Можете ли да посетите безеховата камера?

Камерата на Microsoft е затворена за публични посещения, но второто най-тихо място е напълно отворено и разрешава посещения, предлагащи три варианта на обиколки с различна продължителност на стойност от $ 125.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: