Защо човечеството става все по-късогледо и очаква ли ни „бъдеще на слепотата“

Защо човечеството става все по-късогледо и очаква ли ни „бъдеще на слепотата“ Снимка: Getty Images Подробнее на РБК: https://trends.rbc.ru/trends/futurology/5edf98219a79472a315d339e

1. Повече от 32% от хората в света страдат от късогледство.

Според проучване на списание Investigative Ophthalmology and Visual Science, към 2050 г. 60% от хората в света ще имат някаква форма на късогледство и повечето от тях ще живеят в развиващите се страни. Наистина ли обществото е на прага на глобална слепота?

Късогледството обикновено се развива в детска възраст - повечето диагнози се поставят на възраст между 3 и 12 години. Дълго време медицинската общност повече или по-малко се примиряваше с факта, че хората с тази диагноза просто използват очила или лещи.

Но последните проучвания показват, че късогледството допринася за развитието на катаракта и глаукома, отлепване на ретината и други сериозни заболявания, някои от които водят до слепота.

2. Ключовият фактор за развитието на болестта - количеството време, прекарано на смартфона или компютъра?

Всъщност не съвсем. В САЩ ръст на заболяванията от миопия започва през 1999 г., когато смартфоните и таблетите все още не са толкова разпространени. Децата обаче започнаха да учат повече: например в Източна и Южна Азия децата учат по десет часа на ден.

В САЩ - седем часа в училище, още три часа - за домашни. Очите на малките деца все още не са достатъчно развити, за да четат и пишат толкова много. Джаджите са само част от картината.

 

3. Изглежда, че един от начините да се спре развитието на епидемията от късогледство са по-честите разходки.

Естествената светлина стимулира специални клетки в ретината на окото, които произвеждат допамин, който спира растежа на окото. Наистина - ако детето има генетична предразположеност към късогледство (ако я има някой от родителите или и двамата), разходките вероятно няма да помогнат.

4. Разработват се джаджи и лекарства, които могат да спрат развитието на късогледството при децата.

Например лещите MiSight, капки с малка доза атропин или лещи, които ще променят формата на роговицата на бебешкото око, докато спи. Но как и защо работят някои решения, учените все още не разбират напълно.

5. Тази абсолютно битова тема всъщност поставя под въпрос нашето общо бъдеще.

Дали човечеството ще ослепее и ще разчита изцяло на изкуствения интелект? Или ни очаква антиутопия, където по-бедните хора ще ослепеят поради липса на достъп до лекарства, а богатите ще контролират „виждащите роботи“ и безпилотните превозни средства?