Биткойн като оръжие срещу долара?

Биткойн като оръжие срещу долара?

Най-популярната криптовалута поскъпна с над 100% тази година

Питър Тийл, съосновател на РауРаl и Раlаntіr Тесhnоlоgіеѕ, е „прокриптолог“ и „пробиткойн максималист“, но също така смята, че криптовалутата може да подкопае Америка, съобщава Bloomberg. Тийл призова правителството на САЩ да обмисли по-строги регулации за криптовалутите. Изглежда, че изявленията представляват промяна в мнението му, въпреки че той е основен инвеститор във виртуални валутни предприятия, както и в самите криптовалути. Той е и активен играч в тяхното създаване, като преди няколко години неговата фондация даде грант от 100 хил. долара за изграждането на блокчейна „Етериум". 

Тийл e рисков капиталист и донор на консервативната Републиканска партия. „Чудя се дали в този момент биткойн също не трябва да се разглежда отчасти като китайско финансово оръжие срещу САЩ“, каза той по време на виртуално събитие, проведено за членове на фондация „Ричард Никсън“. „Това заплашва фиатните пари, но особено заплашва американския долар. Ако плановете за биткойн на Китай са дългосрочни, може би от геополитическа перспектива САЩ трябва да задават по-строги въпроси как точно ще работи това", добави той.  

Според тезата на Тийл Пекин се стреми към въвеждането на нова резервна валута, която да отнеме предимството на долара като основна такава. Близо 90% от валутните транзакции в света включват долари, а над 60% от всички глобални резерви на централните банки се държат в деноминирани в долари активи. Правителството на САЩ все по-често използва тази реалност, за да санкционира отделни компании и цели държави, които смята за действащи в противоречие с националния си интерес. 

Криптовалутите и свързаните с блокчейн компании за финансови услуги се регулират от редица федерални и държавни агенции, включително SEC, Комисията за търговия със стокови фючърси, Министерството на финансите на САЩ и Федералния резерв. САЩ изостават от другите страни в изграждането на рационална регулаторна рамка за индустрията на блокчейн и криптовалутите и този провал заплашва да лиши икономиката на САЩ от предимствата на новите иновации, каза Хестър Пиърс, един от петте комисари в Комисията за ценни книжа и борси, по време на интервю за MarketWatch.  

Китай наскоро пусна в действие блокчейн, който е цифрова версия на юана, но Тийл отхвърли значението на този ход. „Това не е истинска криптовалута, това е просто някакво тоталитарно измервателно устройство", каза той. 

Пазарната капитализация на криптовалутите достигна рекорд за всички времена от 2 трилиона долара в понеделник, според данни на анализаторите от CoinGecko и Blockfolio. Печалбите през последните няколко месеца привлякоха търсене от страна на инвеститорите. Според анализатори, докато Bitcoin се задържа над 53 000 долара, той ще запази пазарната си капитализация от 1 трилион долара. Най-популярната криптовалута поскъпна с над 100% тази година.  
Πpeз последното тpимeceчиe нa 2020 г. дeлът нa дoлapa в cвeтoвнитe вaлyтни peзepви дocтигa 59%, което е нaй-ниcĸoтo му нивo oт 25 гoдини нacaм пo дaнни нa Meждyнapoдния вaлyтeн фoнд, цитиpaни oт Вlооmbеrg.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: