Европа няма да наказва Турция за проучванията в Средиземно море

Европа няма да наказва Турция за проучванията в Средиземно море Снимка: dailysabah.com

На проведените проучвателни разговори за разрешаване на конфликта между Турция и Гърция не беше постигнато споразумение

ЕС замразява плановете си да наложи санкции срещу висши служители в турската държавна петролна компания TPAO, съобщава Investor. Очакваше се, че по време на Европейския съвет, насрочен за 25-26 март, ще бъде взето решение и за икономически санкции срещу Анкара. 

По време на декемврийското заседание на лидерите на ЕС беше взето решение за налагане на санкции срещу Турция заради дейностите по проучване за газ и петрол в Средиземно море. По- конструктивният тон от Ердоган тази година, подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел за по-дипломатичен подход и първите преки разговори между Турция и Гърция от пет години насам помогнаха за промяна на настроението в Брюксел. Германският канцлер дава приоритет на инвестициите на ЕС в Турция. Според Reuters администрацията на Джо Байдън също притиска ЕС да не налага санкции срещу члена на НАТО Турция и призовава да се търси компромис.  

„Работата по допълнителни черни списъци за турски лица спря, вече не говорим и за икономически санкции“, разкри дипломат от ЕС пред Reuters. Дипломатите на ЕС отказват официален коментар по темата. 

По-рано тази седмица се проведе последният кръг от проучвателните разговори за разрешаване на конфликта с границите в Източното Средиземноморие и правата върху газовите находища, на който дипломатите от двете държави не успяха да стигнат до споразумение. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви след приключването на срещата на дипломатите от двете страни, че „не може да става въпрос за каквито и да било отстъпки“. Срещата във вторник беше втората за тази година, след като двете страни се срещнаха в Истанбул през януари, когато сложиха край на почти петгодишна пауза в диалога. Очаква се друга среща в Истанбул, съобщи гръцката държавна телевизия ERT. Преговорите започнаха отново след натиск от Европейския съюз. 

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви този месец, че промяната на тона е искрена и че Анкара иска ЕС да отвърне със същото: „Ние се фокусираме върху това, как можем да работим заедно.“ Анкара иска напредък в правото на турците на безвизово пътуване до ЕС, надграждане на търговското споразумение и признаване на претенциите й за добив на горива в Средиземно море. Турция настоява също Гърция, Израел и ЕС да искат разрешение от нея за дейностите си, които засягат континенталния ѝ шелф в Източното Средиземноморие, тъй като маршрутът на проекта „Евроазиатски интерконектор” минава през териториалните води на Турция. Проектът е подкрепен от ЕС, а Израел, Гърция и кипърските гръцки власти подписаха меморандум за сътрудничество за изграждането му в началото на март.   

От своя страна Атина поиска от ЕС да подходи към турската страна на принципа на „моркова и тоягата".Това заяви говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Папайоану, цитиран от Kathimerini. „Очакваме докладите на ЕК и на върховния представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност за Турция, които трябва да бъдат изпратени на страните членки в рамките на следващите дни. Нашата позиция е за двустранен подход: от една страна, да бъдем отворени към възможността да разгледаме точките от позитивния дневен ред с Турция, но при строго условие Турция да спазва поетите ангажименти“, обясни Папайоану. 

По въпроса за проучвателните разговори, проведени между Гърция и Турция в Атина по-рано тази седмица, Папайоану посочва, че макар климатът да е бил „добър“, няма значителни пробиви. „Всяка страна има свои собствени възгледи. Това е размяна на мнения, а не преговори. Нашите позиции са известни и фиксирани“, подчерта Папайоану. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: