В съвместната подготовка „Родопи-21“ ще участват над 240 военнослужещи

В съвместната подготовка „Родопи-21“ ще участват над 240 военнослужещи Снимка: МО

Съвместна подготовка „Родопи-21“ ще се проведе от 15 до 27 март 2021 г. в района на гр. Смолян, съобщиха от Министерството на отбраната

В нея ще участват над 240 военнослужещи от Командването на Сухопътните войски, 101-ви алпийски полк, логистичния модул от 110-и логистичен полк, Националния военен учебен комплекс „Чаралица“, Военномедицинска академия – София, и от Центъра на НАТО за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите за водене на планинска война (NATO MW COE) в Словения.

Съвместната подготовка ,,Родопи-21“ е планирана и ще се проведе с цел повишаване на взаимодействието и оперативната съвместимост на участващите формирования при действия в планински зимни условия на надморска височина над 2000 м, както и повишаване на полевата натренираност и тактическите способности на щаба и формированията на 101-ви алпийски полк за оцеляване в зимната планина.

По време на подготовката участниците ще изпълняват задачи по стрелба, патрулиране, оцеляване, търсене и спасяване на затрупани хора от лавина, оказване на първа медицинска помощ на пострадал в лавинен инцидент и медицинска евакуация с моторна шейна и хеликоптер. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: