Модернизираните щурмови самолети Су-25 вече са боеспособни

Модернизираните щурмови самолети Су-25 вече са боеспособни Снимка: МО

Авиобазата в Безмер вече разполага с възстановени самолети Су-25 с модернизирана изцяло система за навигация, с възможности за спътникова навигация, съобщиха от Министерството на отбраната.

Осмият модернизиран Су-25 беше доставен на 11 февруари в авиобаза Безмер. Това е последният самолет от тази група, преминал основен капитално-възстановителен ремонт в Авиоремонтния завод (АРЗ) 558 в Барановичи, Беларус.

Значително са разширени възможностите за използване на ракетно въоръжение, подменени с нови са радиостанциите, които позволяват едновременно връзка и прослушване на две честоти, включително и осъществяване на контакт със сухопътен и морски компонент.

Всичко това и още други внедрени системи прави модернизираните осем Су-25 по-боеспособни и многократно по-ефективни за изпълнението на основните задачи по осигуряване на непосредствена авиационна поддръжка, изолиране на района на бойните действия и подпомагане воденето на боя от формированията на сухопътни и военноморски подразделения и части.

* Су-25 е едноместен щурмовик с 2 двигателя, създаден в Съветския съюз от ОКБ Сухой. Име по условни наименования на НАТО за техниката – Frogfoot, по руската – Грач. Самолетът е предназначен за близка въздушна поддръжка на съхопътните войски над бойното поле.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: