В Чехия е задължително носенето на две медицински маски наведнъж

В Чехия е задължително носенето на две медицински маски наведнъж Снимка: pixabay

На обществени места в Чехия - в магазини, градски транспорт, на автобусни спирки, на летища, от 25 февруари можете да се появявате само с респиратор или да носите едновременно две медицински маски на лицето си.

Това съобщи министърът на здравеопазването Ян Блатни, пише вестник Hospodarske noviny.

Такива средства за защита вече са задължителни и в лечебните заведения за извънболнична помощ, в социалните заведения, както и на открито, ако разстоянието между хората е по-малко от два метра. Децата от четвъртък трябва да носят само хирургически маски, а не домашни. Но за тях не се изисква респиратор.

По-рано Ян Блатни обясни, че е невъзможно да се разглеждат различни домашни тъкани като достатъчна защита и посъветва гражданите да използват респиратори със степен на защита не по-ниска от FFP2 (модел KN95).

Първоначално здравният министър обяви, че новите изисквания ще влязат в сила на 22 февруари, но след това този срок беше изместен на 25 февруари.

Министерството на здравеопазването на Чехия обосновава новите изисквания с влошаването на епидемиологичната ситуация в страната поради разпространението на "британския" щам на коронавируса.

Според чешките власти броят на случаите на COVID-19 в държавата е надхвърлил 1,1 милиона души.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: