Румънските застрахователи с 5% ръст на премиите за 2020

Румънските застрахователи с 5% ръст на премиите за 2020 Снимка: Pixabay

Нику Марку: Застрахователният пазар в Румъния има голям потенциал и се надявам, че с времето делът му в БВП ще се увеличи

Според румънския орган за финансов надзор, общите приходи от застрахователни премии през 2020 г. възлизат на 11,5 млрд. леи, което е 2,36 млрд. евро. Това представлява ръст от 5%, спрямо резултите за 2019 година.

От румънския регулаторен финансов орган заявяват, че секторът на общото застраховане е действал като двигател на този ръст с увеличение от 6% до 9,58 млрд. леи. В същото време животозастрахователният бранш показва отрицателна динамика. Премиите тук са намалели с 2% до 2,22 млрд. леи.

При застраховките, различни от животозастраховане, лидер е автомобилното застраховане. Тук премийните приходи при застраховката от типа "Гражданска отговорност на автомобилиста" бележат ръст от 5%, достигайки до 3,97 млрд. леи премиен приход през 2020 година. При застраховка КАСКО ръстът е 4% и представява 2,41 млрд. леи за миналата година. 
Доброволното здравно осигуряване за 2020 г. увеличава общия размер на премиите с 18%, надхвърляйки 451 млн. леи.

Коментирайки резултатите на застрахователната индустрия в страната през изминалата година, ръководителят на регулатора Нику Марку изрази надежда за увеличаване на дела на застраховането в общия БВП на Румъния. В момента тази цифра е 2,3%.

„Вярвам, че този пазар има голям потенциал и се надявам, че с времето делът му в БВП ще се увеличи“, заяви Нику Марку.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: