Препарат против стареене е открит в Япония

Препарат против стареене е открит в Япония Снимка: pixabay

Японски учени са измислили как да спрат стареенето и да подмладят организма: те са разработили препарат, който отстранява старите клетки от организма, пише japantimes.co.jp

Според Макото Наканиши, професор в Научноизследователския институт по медицина към университета в Токио, американският учен Ленард Хейфлик е открил още преди 60 години, че клетките могат да се делят само определен брой пъти, след което този процес спира и стареещите клетки започват да се натрупват в организма.

Последните проучвания показват, че процесът на делене може да спре и в резултат на увреждане на ДНК, окислителен стрес и други фактори. Тези клетки предизвикват възпаления и стареене.

В процеса на работа авторите на разработката открили, че ензимът GLS1 е от ключово значение за застаряващите клетки. Той е тясно свързан с процеса на метаболизъм на глутамина. Ензимът е жизненоважен за тези клетки. Затова учените решили да използват неговия инхибитор (забавящо вещество), за да унищожат всички клетки, които провокират възпаление, включително и стареене.

Разработката е тествана върху мишки. В резултат на това бъбреците им започнали да функционират по-добре, подобрили се и нивата на серумния креатинин и азота в уреята в кръвта. Настъпили са също промени в черния дроб и белите дробове.

Според професор Наканиши този препарат може да навлезе широко на пазара след 5 - 10 години.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: