Изследователи могат да обърнат процеса на стареене

Изследователи могат да обърнат процеса на стареене Снимка: pixabay

Израелски изследователи успяха по един много прост начин да обърнат част от процеса на стареене на човека. В едно проучване 35 здрави човека на възраст над 64 години са завършили 60 сесии на кислородна терапия в хипер-барокамера за период от 90 дни.

Казано по-просто, те влезли в барокамера, в която околното налягане било повишено от 2.4 до 3 пъти над нормалното, където дишали медицински кислород с помощта на апарат. По този начин в течните компоненти на кръвта се разтваря повече кислород. Тази основна процедура е известна от 60-те години на миналия век. Използва се, например, за лечение на остри слухови нарушения, синдром на диабетно стъпало и други заболявания, които могат да се отдадат на липсата на кислород в клетъчната тъкан.

Два процеса могат отчасти да бъдат обърнати

Разликата в проведеното сега проучване е, че този път с метода са третирани здрави хора. По време и след 90-те дни са им вземали редовно кръвни проби. При анализа изследователите се натъкнали на две необичайни явления:

1. До 38 процента от теломерите на пациентите са се удължили по време на периода на лечение. Това са защитните области в двата края на хромозомата. Обикновено с напредването на процеса на стареене тези области се скъсяват. Този процес очевидно може да бъде обърнат с кислородната терапия.

2. Броят на стареещите клетки е намалял с до 37 процента. Казано по-просто, това са по-стари клетки, които вече не функционират правилно и които вече не могат да се обновят чрез делене. Всъщност при по-възрастните хора би трябвало да се очаква увеличение.

Като цяло може поне да се каже, че в хода на лечението кръвните клетки на тестваните са се подмладили. По принцип това е възможно и чрез промяна в начин на живот или  с много тренировки. Според изследователите ефектите са най-силни при кислородната терапия. Дори фармакологичните и екологичните интервенции досега са постигнали  значително по-слабо изразени резултати. 

Изследователите обаче също така са наясно, че тяхното проучване по никакъв начин не е изяснило всички отворени въпроси. По-скоро те виждат това като основа, върху която вече могат да се градят други изследвания. Например, би имало смисъл да се извършват подобни изследвания за по-дълъг период от време и с повече участници. В дългосрочен план би било възможно да се използва пълният потенциал на кислородната терапия в хипер-барокамера в здравния сектор.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: