Северна Корея се опитала да открадне информация за ваксината от Pfizer

Северна Корея се опитала да открадне информация за ваксината от Pfizer

BioNTech също обяви през декември, че е имало незаконен опит за достъп до разработката

Севернокорейски хакери са се опитали да проникнат в компютърните системи на фармацевтичния гигант Pfizer, за да откраднат информация за ваксината срещу коронавирус. Това съобщава Euractiv, като се позовава на данни от разузнаването на Южна Корея. 

Страната е в самоналожена изолация, като е затворила границите си през януари миналата година, за да се опита да се предпази от пандемията. Лидерът Ким Чен Ун многократно заяви, че в страната няма нито един случай на коронавирус, въпреки че външни експерти се съмняват в тези твърдения. Пълното затваряне на границите оказа още по-силен натиск върху разклатената икономика. Северна Корея търпи международни санкции, наложени заради забранените оръжейни системи, които продължава да разработва. Тези фактори вероятно са принудили  Пхенян да търси спешно начин да се справи с болестта. 

Националната разузнавателна служба на Сеул “ни информира, че Северна Корея се е опитала да получи технология, включваща ваксината и лечението на коронавирус, чрез опит да проникне в Pfizer“, заяви пред репортери депутатът Ха Тае-кинг след парламентарно изслушване при затворени врати. Известно е, че Северна Корея управлява армия от хиляди добре обучени хакери, които са атакували фирми, институции и учени както в Южна Корея, така и в целия свят. 

Компанията BioNTech също обяви през декември, че е имало незаконен опит за достъп до разработката на ваксината по време на кибератака на сървър на Европейската агенция по лекарствата. Коментарите дойдоха, след като базираният в Амстердам регулатор обяви, че е станал жертва на хакерска атака, без да уточнява кога се е случило и дали е била насочена към разработките срещу Covid-19. 

Твърденията за кибератаки идват само седмица след като в поверителен доклад на ООН се казва, че през последните месеци Северна Корея е откраднала чрез кибератаки криптовалути на стойност над 300 милиона долара в подкрепа на своите оръжейни програми, отбелязва Euractiv. Финансовите институции и борсите са били хакнати, за да генерират приходи за ядреното и ракетното развитие на Пхенян, се казва в документа и се допълва, че по-голямата част от приходите идват от две кражби в края на миналата година.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: