Британският износ за ЕС чрез фериботи е намалял с 68%

Британският износ за ЕС чрез фериботи е намалял с 68% Снимка: pikist.com

Резкият спад на износа е в резултат на съвпадането на Брекзит с пандемията от коронавируса

Обемът на износа през британски пристанища за ЕС е намалял с 68% през първия месец след Брекзит в сравнение с януари миналата година, предаде БНР, позовавайки се на „Обзървър“.

Драматичният спад на товарните превози чрез фериботи или през тунела под Ламанша е бил докладван на вицепремиера Майкъл Гоув от Асоциацията на пътните превозвачи, направила проучване по въпроса. В писмо до Гоув от 1 февруари председателят на асоциацията Ричард Бърнет изтъква, че Гоув и неговите служители постоянно са били предупреждавани за трупащите се проблеми и са били призовани да вземат мерки, но никой не е обърнал внимание. 

Бърнет посочва конкретно, че е наблегнал на нуждата спешно да се увеличи броят на митническите служители, за да се помогне на фирмите с огромния обем допълнителна документация. Наличните 10 000 митничари представляват едва една пета от необходимата бройка, според Асоциацията на пътните превозвачи.

Бърнет заявява, че освен намаляването на износа с 68%, около 65-75% от товарните камиони, които са дошли от ЕС, са се върнали празни, защото просто е нямало стоки за тях, било то поради забавяне от британска страна или защото британски компании са прекратили временно или за постоянно износа си за ЕС. 

Търговски експерти са на мнение, че резкият спад на износа е в резултат на съвпадането на Брекзит с пандемията от коронавируса. Много търговци обаче смятат, че лошото тепърва предстои. Много британски фирми се ориентират към изнасяне на дейност в ЕС, като наемат складове, за да могат по-лесно да разпределят стоките си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: